Töltési megoldás a leglustább villanyautósoknak

Kiszállni az autóból, és csatlakoztatni a kábelt a töltőoszlop és az autó közé nem a legidőigényesebb része az elektromosautó-töltésnek, legalábbis semmiképp sem bonyolultabb procedúra, mint egy füstös autót megtankolni a benzinkúton, mégis akadnak olyan fejlesztések, melyek pont a töltőre való rácsatlakozást igyekeznek megkönnyíteni, és nem az önvezető technológia érkezése miatt. Ilyen újítás az Enio eniDock elnevezésű automata dokkolórendszere, mely mindenféle bonyolult elektronika, és a mostanság népszerű high-tech robotkarok nélkül képes emberi segítség nélkül összekapcsolni az autót a töltőberendezéssel. A töltőmegoldásokkal foglalkozó osztrák cég ezt egy az autóba épített rugós és hajlékony, de mégis robusztus töltőkarral oldja meg, amit egy oldalra néző kamera segítségével pozicionálhatunk a töltőpont felé. Az sem baj, ha nem sikerült pontosan beparkolni, mert a konnektor is úgy lett megtervezve, hogy a kissé ferdén érkező kar is bele tudjon találni. A frankfurti IAA rendezvényen is bemutatott működő prototípuson lévő csatlakozó Type 2-es, és maximálisan 40 kW-tal használható, de a rendszer állítólag az AC és DC töltést is tudja kezelni.

Az osztrákok ezzel a fejlesztéssel elsősorban azokat a villanyautósokat célozzák meg, akiknek munkájukból adódóan sokszor kell rövidebb időkre megállni tölteni (például a taxisofőröknek), vagy egyszerűen csak unják magukkal hordozni a töltőkábelt, majd miután alaposan felsepregették vele az utcát, összehajtani, és úgy elcsomagolni, hogy ne foglaljon több helyet, mint előtte. Persze nem csupán a lusták, hanem a mozgássérültek és az idősek is megszakítás nélkül élvezhetik az autó kényelmét ezzel a megoldással. Az Enio jelenleg autógyártó partnereket keres a projektjéhez, és úgy kalkulál, hogy egyetlen autó, valamint egyetlen töltőpont átalakítása is 500 euró alatt megoldható lenne.

EZT OLVASTAD MÁR?  22 kW-os egyenáramú fali töltőt fejleszt a Volkswagen

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.