Százezres megrendelést kapott az elektromos Rivian, amiről még senki nem hallott

100 000 tisztán elektromos kisteherautót rendelt a Riviantól az Amazon – számolt be róla számos hírportál a kereskedelmi óriáscég Twitter-bejegyzésére, illetve a kiadott sajtóanyagra hivatkozva. A hír nem csupán azért érdekes, mert ez egyben az eddigi legnagyobb megrendelés, amit valaha elektromos meghajtású áruszállító tehergépjárműre leadott egy vállalat, hanem azért is, mert eddig fogalmunk sem volt arról, hogy az alig egy éve ismert start-up egy ilyen járművön is dolgozik. A Rivian tavaly ősszel mutatta be R1T elnevezésű pickupját, amelyre hihetetlen specifikációnak köszönhetően – és mert az amerikai piacnak óriási szüksége lenne már egy kibocsátásmentes platós kocsira – hamar felfigyelt a világ. Nem sokkal később kiderült, hogy ugyanazon a platformon egy SUV is készül, R1S néven, ami hasonlóan praktikus járműnek ígérkezik. Azóta a cégnek sikerült egy gyárat is találnia Illinois államban, és a nyáron az alkatrészgyártás is megkezdődött, így a Riviannak komoly esélyei vannak megelőzni a Teslát egy villanyos pickup piacra dobásával.

A csomagszállító kisteherkocsik megrendelésének híre azonban megelőzte magának a járműnek a bemutatóját, ám az Amazon azt ígéri, hogy hamarosan bővebb információkat is megtudhatunk a Rivian harmadik modelljéről. A specifikációk egyelőre tehát nem ismertek, az viszont kiderült, hogy legelső darabok 2021-ben állnak szolgálatba a kereskedelmi cég flottájában, annak a Climate Pledge klímavédelmi stratégiának a részeként, amelyet Jeff Bezos vezérigazgató tegnap jelentett be Washington D.C.-ben. Eszerint az Amazon 2040-re teljes mértékben karbonsemlegesen fog működni, tíz évvel megelőzve a párizsi egyezmény célkitűzését. Amint az összes darab magára ölti a prime logós köntöst 2030-ra, a 100 000 elektromos futárautó évente 4 millió tonnányi szén-dioxidtól fogja megmenteni a légkört.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a fényszórók miatt egy kicsit a Honda retro villanyautójára hajazó kisteherautó exkluzívan az Amazonnak épül-e, vagy más cégek is kérhetnek belőle, de a Rivian termelésének beindulását csettintésre megoldotta az Amazon: garantált a kereslet, nem kell aggódni a méretgazdaságosság miatt, és az akkumulátor-beszerzést is versenyképes áron meg lehet oldani. Az Amazonnak egyébként azon sem kell aggódnia, hogy nem érkeznek meg időben, vagy nem lesznek megfelelőek a járművek, hiszen a Rivian egyik legnagyobb befektetőjeként alapos rálátása lesz a belső céges folyamatokra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.