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
auto
2024. 04. 26. péntek

Németországban a Tesla nyerte a carIT legjobb autóipari innovációjának járó díjat

elektromos autó

Idén Frankfurtban a carIT kongresszuson a legjobb innovatív autóipari megoldásnak járó Connected Car Innovation (CCI) díját a Tesla nyerte. A kongresszus díjával a legjobb innovatív autóipari megoldást honorálják.

A 2019-es CCI-díj elnyerését az amerikai gyártó a Navigate on Autopilot funkciónak köszönheti, amely a konferencia zsűrije szerint megelőzi a többi autógyártó fejlett vezetéstámogató funkcióit. A carIT hivatalos honlapja szerint az idei CCI-díjra többek között a BMW biztonsági asszisztensét, a Lexus külső tükröket helyettesítő digitális kamerarendszerét, az Audi útszűkület asszisztensét, valamint a Mercedes-Benz AR-navigációs fitness edzőjét is jelölték.

A CCI-díjat a Connected Car Innovation Study eredményei alapján ítéli oda a szakemberekből álló zsűri. A tanulmány egy éves elemzést jelent, melynek során felbecsülik a díjra jelölt rendszerek teljesítményét és azok innovációs erejét. Az elemzés során figyelembe véve a járművel való integrációt és a mobilitási szolgáltatást. A tanulmány eredményének meghatározása során az egyes gyártók piaci erejét, valamint a vállalatok releváns innovációit is értékelik. A Tesla győzelmét különösen lenyűgözővé teszi, hogy a cég mennyire fiatal a versenytársakhoz képest.

Frankfurtban a Tesla nyerte a carIT kongresszus legjobb autóipari innovációjának járó díjat

A Tesla Navigate on Autopilot vitathatatlanul a vállalat eddigi legfejlettebb vezetéstámogató funkciója, amely lehetővé teszi, hogy a járművek teljesen önállóan hajtsanak fel az autópályára, ott haladjanak, szükség esetén sávot váltva, valamint lehajtsanak az autópályáról. A funkció korábban a járművezető együttműködését kérte a sávváltáshoz, de a későbbi frissítések után már teljesen önálló sávváltásokra is képes a rendszer. A Tesla ezzel megtett egy fontos lépést a teljes önvezetés felé, amely Elon Musk deklarált célja.

Az Autopilot funkcióhoz hasonlóan a Navigate on Autopilot szintén a Tesla neurális hálózatán alapul, amely a Tesla teljes  járműparkjából világszerte begyűjtött vezetési adatok feldolgozásával foglalkozik. A Tesla a tavaly áprilisában megrendezett Autonomy Day során jelentette be, hogy a rendszert naponta mintegy 100 000 automatikus sávváltásra használják a Navigate on Autopilot felhasználói.

A Navigate on Autopilot funkció már jelenleg is számos régióban elérhető, így az Egyesült Államokban, Európában és Kínában egyaránt elégedetten használják a Tesla Model S, Model X és Model 3 vásárlók az autópályás utazások komfortját jelentősen növelő NOA funkciót.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.