Belgiumban kapnak új életet a Renault akkuk

Az Umicore nevű belgiumi multinacionális vállalat számára épített a Connected Energy elektromos Renault Kangoo kisteherautók leselejtezett akkumulátoraiból energiatároló egységet, írja az Energy Storage News. Az akku telep feladata az elektromos hálózat stabilizálása, azaz az 50 Hz frekvencia biztosítása, valamint a vállalat szakaszosan működő megújuló energiaforráson alapuló erőművei, egészen pontosan szélturbinák, valamint kombinált hőerőművek által előállított energia tárolása.

48 db Renault Kangoo akkumulátort használtak fel a 720 kWh kapacitású energiatároló egységben

A fixen telepített energiatároló telepben történő felhasználás hét évvel hosszabbíthatja meg az akkumulátorok élettartamát annak ellenére, hogy az autókból már 70%-os állapotban szerelték ki azokat. Az angliai székhelyű Connected Energy vállalat eddigi legnagyobb kapacitású projektjét jelenti az Umicore számára épített egység, melynek teljesítménye 1,2 MW, kapacitása pedig 720 kWh, amelyhez 48 db Renault Kangoo akkumulátort használtak fel. Az akkumulátorokat a projekt során nem szerelik szét, a teljes csomagokat használják fel.

Renault Kangoo Z.E.

Bár a jelenlegi projektben beépített akkumulátorok az első életüket Renault Kangoo járművekben élték, a Connected Energy a Renault mellett egyéb autógyártókkal is együtt működik. Azzal, hogy az ilyen projektekben nem új, hanem az autókban már gyengének ítélt akkumulátorokat használnak fel, a cég hozzájárul a fenntarthatósághoz, mivel megduplázza a lítium-ion akkumulátorok hasznos élettartamát, mielőtt azokat újrafeldolgoznák a fontos nyersanyagok visszanyeréséhez.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.