Főoldal » elektromosautó-töltés » 53 millió eurós EU támogatást kap Románia töltőtelepítésre

53 millió eurós EU támogatást kap Románia töltőtelepítésre

Az Európai Bizottság jóváhagyta Románia elektromos autó töltőállomás építési terveit és megítélte az 53 millió eurós támogatást. Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök elmondta: „Románia hozzájárul a globális felmelegedés elleni küzdelemhez és összhangban van az Európai Green Deal céljaival. A rendszer csökkenti az autók károsanyag-kibocsátását és javítja az állampolgárok egészségét, de közben nem torzítja indokolatlanul a versenyt.”

Elektromos autó töltőállomást előrejelző tábla Bánffyhunyad központjában

Az 53 millió eurós program a 2020 és 2025 közötti időszakra terjed ki és ösztönzi majd a romániai hibrid és akkumulátoros elektromos járművekhez nélkülözhetetlen töltőállomások kiépítését. A program a városi, külvárosi és vidéki területeket fogja lefedni, célja az egész országot lefedő töltőállomás-hálózat fejlesztése. A támogatási rendszer minden gazdasági szereplő számára nyitott, de tartalmaz megkötéseket például a töltőberendezések csatlakozó típusaira. A támogatás kedvezményezettjeit nyílt és átlátható pályázati eljárás útján fogják kiválasztani. Hogy mennyire nagy összegről van szó, azt jól jelzi, hogy 53 millió euróból nagyjából 100 db 4 állásos, 350 kW-os töltőkből álló Ionity töltőpontot lehet kialakítani, de az is beszédes, hogy ez 2,8×-osa annak, amit egy másik hálózat 6 országra kapott. 50 kW-os DC töltőkből nagyon drágán kialakítva is 800-900 darabot lehet telepíteni. Ez nagyjából annyi töltő, amennyi összesen (AC+DC) üzemel ma Magyarországon. 2-4 db 150 kW-os ultragyors töltőkből álló töltőszigetből 300-400 alakítható ki.

Romániában jelenleg a Renovatio nevű cég üzemelteti a leginkább kiterjedt elektromos autó töltőhálózatot, részben a Kauflanddal együttműködve. A töltőhálózat viszonylag kis számú 50 kW DC töltőből és 22 kW AC töltőből áll, ezek elhelyezésénél azonban szem előtt tartották az ország átjárhatóságát, így egymástól 80-150 km távolságban helyezték el a töltőket. Ezen kívül a Penny Market és a Lidl is üzemeltet néhány áruházánál töltőket, valamint a NEXT-E projekt keretében is megkezdődött a töltőtelepítés.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.