Évi 1 millió autóhoz gyárthat 48 GWh akkut a PSA+Opel akku gyára

A német gazdasági és energiaügyi minisztérium bejelentette, hogy az Opel németországi telephelyén tervezett akkumulátor-cella gyártási kapacitás 24 GWh. A gyártani tervezett akkumulátor fejlesztését Franciaországban végzi a Saft, melynek telephelyén szintén 24 GWh gyártási kapacitás kiépítését tervezik, írja az Electrive.

„Terveink szerint 2023-ban kezdődik a három blokk fokozatos kiépítése, melyek mindegyike 8 GWh gyártási kapacitással rendelkezik majd. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy félmillió járművet láthatunk majd el a jövőben a „Made in Kaiserslautern” felirattal rendelkező akkumulátorral.” – mondta Michael Lohscheller, az Opel ügyvezető igazgatója. A projektbe körülbelül két milliárd eurót fektetnek be, amivel mintegy 2000 munkahelyet teremtenek.

Az Opel Corsa-e akkumulátora 2019-ben a Frankfurti Autószalonon

A létesítmény kiépítésének befejezését és a gyártás felpörgetését követően a gyártott 24 GWh akkumulátor kapacitás Lohscheller elmondása szerint 500 000 jármű számára lesz elegendő, azaz egy  autóba átlagosan 48 kWh kapacitás épül majd. Ez az érték megközelíti az Opel Corsa-e és a Peugeot e-208 akkumulátor kapacitását, de valamivel kevesebb, mint az. Az ellentmondás megoldása egyszerű: tölthető hibrid modelleket is tervez gyártani a PSA és az Opel, melyekbe kisebb kapacitást építenek be, így az átlagos értékbe beleférnek nagyobb akkumulátorral kapacitással épülő tisztán elektromos autók is.

Az akku elhelyezése a Peugeot e-208 padlójában

„A Kaiserslautern-ben gyártott akkumulátor cellákat az Opel minden modelljébe felhasználhatók lesznek, tehát akár plug-in hibridek gyártáshoz Eisenach-ban, akár a spanyol Zaragoza-ban gyártott elektromos Corsához, de egy jövőbeli elektromos Astra is ilyen cellákat kaphat Rüsselsheimben” – mondta Lohscheller a Frankfurter Allgemeine Zeitung érdeklődésére.

Franciaországban szintén 24 GWh a tervezett gyártási kapacitás, így a konzorcium összesen 48 GWh-t fog termelni az öt milliárd eurós költségvetésű projekt befejezését követően, amely összesen éves 1 millió autó számára biztosít majd akkumulátor cellát.

Dél-Franciaországban, Nersac-ban, a Saft telephelyén már január végén megkezdődött a próbagyártás, az észak-franciaországi Douvrin-i üzemben 2023-ban kezdődhet meg a termelés, Kaiserslautern-ben pedig egy évvel később, 2024-ben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.