New York 2040-ig minden járművet elektromosra cserél

Bill de Blasio, New York város polgármestere aláírt egy végrehajtási rendeletet, amely szerint a következő 20 évben minden városi üzemeltetésű járművet elektromosra cserélnek, írja a chargedevs.com.

„Az éghajlatváltozási válság kezelése érdekében New York Citynek le kell állítani a fosszilis tüzelőanyagok égetését és mindent elektromosítanunk kell. Ezért 2040-ig a teljes flottánkat átállítjuk elektromosra, ami egyenértékű azzal, mintha 750 000 szennyező autót  távolítanánk el az utcákról.”- nyilatkozta Bill de Blasio, New York City polgármestere.

Jelenleg a város flottájában 25 104 közúti jármű található melyek közül 2144 (8,5%) elektromos a Daily News információ szerint (nem egyértelmű, hogy ez a szám tartalmazza-e a hibrideket). A város már 2018-ban bejelentette, hogy a tömegközlekedésben használt buszokat 2040-ig villamosítják, amelyhez 2019-ben már vásároltak is 15 db New Flyer Xcelsior CHARGE elektromos buszt.

Az eddigi tapasztalatok pozitívak, ugyanis az elektromos autók vásárlása jelentős megtakarítást eredményezett a város számára a karbantartási költségekben, még a gáz- hibrid és konnektoros hibrid üzemű járművekkel összehasonlítva is. A járművek futásának éves költségeit elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a LEAF és Prius vásárlások esetében a megtakarítás bőven ellensúlyozta a járművek magasabb beszerzési árait.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.