Tíz éve lépett piacra a Nissan LEAF

A magyarországi villanyautós közösség már szeptember végén, a keszthelyi villanyautós találkozón tartott fotózással megünnepelte a Nissan LEAF gyártásának 10. évfordulóját. A japán gyártó azonban a gyártás októberi megkezdése helyett a decemberi piacra lépésről emlékezett meg az alábbi videóval. Az októberben megjelent születésnapi cikkünkben már összefoglaltuk, hogy milyen fontosabb változások történtek a modell életciklusában egy évtized alatt, aki kíváncsi erre mindenképp olvassa el. Ezúttal néhány sarokszámot közlünk csupán.

10 éves a Nissan Leaf fotózás a keszthelyi villanyautós találkozón (Fotó: Szabó András)

A félmilliós darabszámot 2020 szeptemberében lépték át az eladások, az 500 000. autó az Egyesült Királyságban, Sunderlandban, a Nissan LEAF európai gyáregységében készült el. Egy évtized során a félmillió autó körülbelül 10 milliárd mérföldet (azaz 16 milliárd kilométert) tett meg helyi káros anyag kibocsátás nélkül, amellyel a Nissan becslése szerint több mint 2,5 milliárd kilogrammal csökkentette a széndioxid kibocsátást világszerte. A Nissan LEAF gyártása három földrészen, Japánban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban folyik. Összesen 59 országban került piacra a modell, Európában körülbelül 175 000, az Egyesült Államokban közel 150 000 példányt adtak el a forgalmazás tíz éve során.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.