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
auto
2024. 03. 19. kedd

Magyarország legnagyobb villanyautós találkozója lett a keszthelyi

események
2020. 09. 29 - Szűcs Gábor - 0

Az idén már 3. alkalommal rendezték meg Keszthelyen a Villanyautósok Baráti Találkozóját. Az eseményt hatalmas érdeklődés kísérte, több mint 170 autó regisztrált előzetesen, bár jó tucatnyi villanyautós jelezte, hogy mégsem tud eljönni egyéb elfoglaltság miatt, így összesen 157 autót és több mint 400 főt vártak a szervezők.

Sokan már a pénteki napon megérkeztek a környező településekre vagy Keszthelyre az előre lefoglalt szállásukra, hogy a találkozó mindhárom helyszínére időben és kipihenten tudjanak megjelenni és a teljes napot kellemes társaságban tölthessék. 

Természetesen nem tudta mindenki a teljes napot rászánni az eseményre, így a 150-nél is több autó egyik helyszínen sem tudott együtt lenni, már csak technikai okok miatt sem, ugyanis a balatonszentgyörgyi Gulya csárdánál a kora reggel szemerkélő eső ellenére a parkolót teljes terjedelmében betöltötte a több mint 90 autó. A találkozón a korábbi tapasztalatokkal ellentétben magasan felülreprezentáltak voltak a tisztán elektromos autók, konnektoros hibrid autóval kevesen érkeztek.

Ahogy Miskolcon és Abdán is tapasztaltuk, az idei villanyautós találkozók állandó résztvevője lett az eső és az előző napoknál hűvösebb időjárás, de szerencsére Keszthelyről már délelőtt elvonultak az esőfelhők, a reggeli hidegben pedig nagyon hasznos volt a Bajáról a MIXTEA támogatásaként érkező 20 liter meleg tea.

Az időjárás előrejelzés nem sok embert riasztott vissza, a reggel 10 órára tervezett kezdés ellenére akadt, aki már fél 9-kor megérkezett az első helyszínre. A regisztráció közben lehetőségünk volt reggelizni, tízóraizni, a gyerekeknek pedig játszótér és egy baromfi udvar biztosított érdekes elfoglaltságot, ezúton is köszönet  a helyszín biztosításáért a Gulya csárdának!

A Festetics kastélyban érkezésünk előtt egy másik autós csoport rendezvényét tartották, így a fő szervezőnek, Szabó Andrásnak, folyamatosan kapcsolatot kellett tartani a következő helyszín illetékeseivel. Sajnos a nap kisebb csúszással indult, amit végig magunk előtt toltunk, de ez persze a résztvevők számára nem jelentett problémát, csupán a szervezőknek okozott némi fejfájást a folyamatos (át)szervezés. Mivel a terv szerint déltől már a kastély parkjában kellett volna lennünk, akik ide tervezték az érkezésüket már a konvoj 12:30-as befutása előtt leparkolták autóikat a kastély körül az utcákban, ahol Keszthely város parkoló irodája a rendezvény hétvégéjére ingyenessé tette a parkolást a zöld rendszámos autók számára.

A Festetics kastély udvarárában közel 100 autót sikerült elhelyezni, így voltak akik, kiszorultak a környező utcákra, néhányan pedig előbb indultak el a Balaton partra. Ne szaladjunk azonban előre, köszönjük a kastély vezetőségének és dolgozóinak, hogy lehetővé tették a rendezvény gördülékeny lebonyolítását, valamint a Peugeot Máté balatonboglári kereskedésének a kiállított Peugeot e-2008 tisztán elektromos és Peugeot 3008 konnektoros hibrid, valamint a Renault magyarországi importőrének a Renault Zoe bemutató autók kiállítását. 

A villanyautosok.hu csapata két épp nálunk vendégeskedő újdonsággal, a Volkswagen ID.3 és a Mazda MX-30 elektromos autókkal gazdagította a felhozatalt, bár ID.3-ból a héten hazánkban is megkezdődtek az átadások, így összesen három példány érkezett a 1st Editionből a találkozóra.

A résztvevőknek köszönhetően persze szinte nem volt olyan típus, amit ne nézegethettek meg az érdeklődők. Volt itt Audi A3 e-tron, Audi e-tron, Jaguar i-pace, Mercedes-Benz EQC, Fiat 500e (még a régi, amerikai változat), tisztán elektromos Németországban átépített Suzuki Splash, a dunántúli találkozók állandó résztvevője, a fehér, motorkerékpár rendszámmal ellátott zöld Romet, Tesla S3X, két tucat Nissan Leaf, néhány Nissan e-NV200, egyre több a hazai autóparkban a Hyundai Ioniq, Hyundai Kona és a Kia e-Niro, is, valamint a régebbi Kia Soul is a használt autó import sztárja napjainkban, rengeteg Renault Zoe, BMW i3, Mercedes B250e, Mitsubishi i-Miev és francia klónjai, Opel Ampera-e, Volkswagen e-Up és Skoda Citigo, a konnektoros hibrideket pedig néhány Mitsubishi Outlander, Opel Ampera, Volvo V60 képviselte.

A találkozóra az ország távoli pontjairól is sokan érkeztek, néhány távolabbi helyszínt kiemelve például Tarcalról, Makóról, Hajdúböszörményből, Hódmezővásárhelyről, Kecskemétről, Szegedről, Pécsről is jöttek autók, persze többségben voltak a Budapestről és vonzáskörzetéből, valamint a Dunántúli régióból érkezők, például Győr, Abda, Zalaegerszeg, Szombathely, Ajka, Barcs, Balatonalmádi, Cserszegtomaj, Veszprém, Kőszeg, Sopron, Tótszerdahely, de Szlovákiából is érkezett villanyautós társunk, és volt néhány francia vagy brit rendszámos autó is, bár ezek tulajdonosai már Magyarországon élnek, de autóik honosítása még folyamatban van. A jelenlévők közűl többen az eddigi összes (keszthelyi és környékbeli) rendezvényen részt vettek.

A szervezők ezúton szeretnék megköszönni azoknak a megértését, akik nem jutottak be a kastély parkjába elektromos autójukkal, és csak a közeli parkolókban tudtak leparkolni. Egyszerűen három év alatt kinőtte a rendezvény a kastély udvarát.

Sokan érkeztek érdeklődők is, akik egyelőre még nem villanyautó tulajdonosok, voltak akik ismerősöket hoztak magukkal a rendezvényre, mások a helyszínen segítették információkkal vagy akár próbautakkal őket a döntés mielőbbi meghozásában.

A kastélyban 85-90 fő vett részt csoportos tárlatvezetésen vagy egyéni látogatáson. A kastélyparkból élőben jelentkezett be a NEXT FM online rádió, a szervezők és a résztvevők közül többen meg is szólaltak az adásban.

A helyszín záró momentuma a Nissan Leaf tulajdonosok csoportos fotózása volt, akik egy kis meglepetés ajándékot is kaptak emlékbe Andrástól. A Zoe és Tesla tulajdonosok a Balaton part nem kevésbé impozáns környezetében készíthettek közös csoportképet.

Körülbelül fél háromtól a délutáni helyszínen azaz a Balaton partján a keszthelyi kikötő közelében volt lehetőségünk folytatni a beszélgetést. Az óriáskereket kedvezménnyel vehettük igénybe, így a környéket, a Balatont madártávlatból is megcsodálhattuk, a gyerekek pedig azonnal birtokba vették a játszóteret. A Letenyei Colorado pub tulajdonosa a Balaton partra friss, meleg pizzákkal érkezett, melyet az éhes társakkal közösen a játszótér közeli sakk asztaloknál jó ízzel el is fogyasztottunk.

A rendezvény mindhárom helyszínén folyamatosak volt a beszélgetések, az érdeklődők, leendő villanyautósok rengeteg információval, tapasztalattal gazdagodva térhettek haza. Ennek köszönhetően remélhetőleg hamarosan ők is a tisztán közlekedők csoportjának a népes táborát gyarapítják majd. 

Köszönjük Keszthely Város Önkormányzatának, hogy ezt a csodálatos helyet biztosították a rendezvény lebonyolításához, és persze köszönet minden résztvevőnek, azoknak különösen, akik az érdeklődőknek saját autóikkal tartottak élményautózást, de azoknak is, akik még autó nélkül érkeztek. A szervezők külön szeretnék megköszönni, hogy a rendezvényen mindenki kulturáltan, az egészségügyi előírásokat betartva vett részt.

A nap végén történt gyors statisztikai összesítés során legalább 130 db elektromos meghajtással rendelkező gépjárművet sikerült összesíteni, de a szám ennél biztosan magasabb, mert nem tartalmazza azokat, akikről nem készült felvétel és személyesen sem jelentkeztek a szervezőnél, valamint többen voltak olyanok is, akik előzetes regisztráció nélkül estek be a találkozóra az utolsó pillanatban meghozva ezt a remek döntést.

A találkozó este 6 körül fejeződött be, mikor az utolsó autók is elhagyták a Balaton parti területet, reméljük, hogy a rendezvényről mindenki sok szép emlékkel, és élménnyel térhetett haza.

A szervezők szeretnének köszönetet mondani minden támogatónak, köztük a Mobiliti-nek, akik a Keszthelyi Villanyautós Találkozó résztvevői számára biztosították, hogy zöldárammal juthassanak el a rendezvényre. Akik regisztráltak (és részt is vettek a találkozón) a Mobiliti által nyújtott kedvezményes zöldáramú töltési lehetőséget egy hónapig vehetik igénybe.

A Mobiliti – Magyarországon elsőként – az MVM által biztosított, minimális szén-dioxid-kibocsátással járó, zöldáramú töltést is kínál a teljes töltőhálózatán. A 100%-ban megújuló energiaforrásból származó villamos energián alapuló töltési szolgáltatás elérhető a Mobiliti 30 és Mobiliti Plusz díjcsomagjaival.

A villanyautósok Keszthelyre érkezését ingyenes töltési lehetőséggel támogatta a Nova Futura Zrt is, köszünjük Nyers Tamásnak a gáláns felajánlást, valamint Balatonbogláron a Peogeot Máté, akik az esemény hétvégéjére 0-24-es töltési lehetőséget biztosítottak (egyéb esetben csak a nyitvatartási időben elérhető a töltő).

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.