Akkugyárként menekülhet meg a bezárástól a spanyol Nissan-gyár

A Reuters információi szerint az akkumulátorgyártó-központtá való átalakítás is a lehetséges opciók között szerepel azon kérdést illetően, hogy mi legyen a sorsa a Nissan barcelonai autógyárának, mely a tervek szerint idén decemberben zár be. Meg nem nevezett források arról nyilatkoztak, hogy a katalán kormány 6,8 milliárd eurót különít el egy úgynevezett Battery Hub projektre a Spanyolországnak járó 140 milliárd eurós EU-s gazdaságélénkítő segélycsomagból, és elképzelhető, hogy ezen összeg a Nissan barcelonai gyárát akkumulátorgyárrá átalakító beruházó támogatását szolgálja majd.

Állítólag jelentkező akad bőven a projektre, többek között az LG Energy Solutions is bejelentette érdeklődését a Nissan-gyárra. A katalán TV3 beszámolója szerint a dél-koreai akkugyártó a Seat részére gyártana akkumulátort, amely 2025-től a közeli martorelli gyárában kezdene elektromos autók összeszerelésébe. Ezt Pere Aragones, Katalónia kormányának megbízott elnöke sem vitatta, aki úgy fogalmazott, hogy a helyszín kiváló akkugyártáshoz az autógyártók, például a Volkswagenhez tartozó Seat közelsége miatt.

Az Európai Unió agresszíven igyekszik megalapozni a helyi akkumulátorgyártást az egyre szigorodó kibocsátási szabályozásnak való megfelelést üldöző autógyártók elektromos autóihoz, elkerülvén az ázsiai importot. Mindazonáltal egyelőre nem biztos, hogy akkugyárként folytatja életét a Nissan-gyár, a kormánynak ugyanis azt is szem előtt kell tartania, hogy a lehető legkevesebb alkalmazottat kelljen elküldeni a létesítményből.

Nissan Barcelona

A Nissan jelenleg a fő gyárral együtt három üzemet is működtet Barcelona környékén, melyek együttesen közvetlenül 3000, közvetetten pedig 20.000 embert foglalkoztatnak. Ezek bezárását már múlt év végére tervezték a japánok, de végül elhalasztották, hogy több érdeklődőt találjanak rájuk (bár lehet, hogy a tüntetéseknek és gumiégetéseknek nagyobb súlya volt a döntésben). Az akkugyár mellett elektromosautó-gyár, vagy más elektromobilitással kapcsolatos projekt is az opciók között szerepel, a hivatalos javaslatok beérkezését március 31-ig várja a Nissan munkacsoportja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.