Főoldal » elektromos autó » 5 éven belül magának termelheti az akkumulátorokat az EU

5 éven belül magának termelheti az akkumulátorokat az EU

2025-re felszabadulhat az importfüggőség alól, és teljesen önellátó lehet az Európai Unió az elektromos autókba való lítium-ion akkumulátorok terén – osztotta meg optimista álláspontját az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke, Maros Sefcovic egy online konferencián. Véleménye szerint teljesen biztos, hogy az évtized közepére az EU területén termelt akkucellák összes kapacitása eléri azt, amire az autóiparnak szüksége lesz, sőt, még exportra is juthat belőle. Jelenleg 15 nagy volumenű cellagyár épül a kontinensen, mint például a Northvolt svédországi és németországi üzeme, a CATL német létesítménye, valamint az SK Innovation második gyára Magyarországon.

Sefcovic szerint a már folyamatban lévő projektek 2025-re mintegy 6 millió elektromos autót láthatnak el akkumulátorral. Ez azonban nem elegendő, ugyanis a Bizottság több mint kétszer ennyivel, legalább 13 millió alacsony, vagy nulla kibocsátású járművel számol az európai utakon, így további beruházások szükségesek, hogy valóban elkerülhető legyen a cellák behozatala. Az EU által bejelentett 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag például egy jelentős ösztönzője lesz az európai akkugyártásnak.

Az EU arra is komoly hangsúlyt fektet, hogy a cellák előállítása környezetbarát módon történjen, és igazodjon az éghajlatvédelmi stratégiához, melynek célkitűzése a teljes klímasemlegesség elérése 2050-re. Még idén decemberben a Bizottság megjelentet egy tervezetet, mely az akkumulátorok karbonlábnyomának csökkentésére, a tiszta gyártási megoldások szabványosítására tesz javaslatot.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.