Visszatér az ingyen-hitel napelemekre

Az elektromos autózás és a zöld energiatermelés kéz a kézben jár, hiszen a villanyautó üzemeltetése annyira környezetbarát, amennyire tiszta a töltéshez használt energiamix. Elektromos autót használó olvasóink körében is lényegesen magasabb a napelem-tulajdonosok aránya, mint az ország teljes népességét tekintve. A napelemek terjedését szerencsére az államok is támogatják. Hazánkban támogatásnak tekinthető a nagyon kedvező szaldós elszámolási rendszer, a gyermeket nevelő háztartások pedig jelenleg is 50%-os támogatással vásárolhatnak napelemet.

Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendett Magyarországon az energiahatékonysági beruházásokra igényelhető 0%-os kamatozású MFB hitel is. A kedvezményes hitellehetőség segítségével rengetegen vásároltak napelemes rendszereket, hiszen a konstrukcióval a korábbi villanyszámla összegével összemérhető havi törlesztőrészlet fizetésére válthattak. A támogatásra szánt keretösszeg először (2019. október 17.) a közép-magyarországi régióban merült ki, az ország többi régiójában pedig 2020. november 5-én szűnt meg ez a lehetőség.

Az MFB honlapjának friss információi szerint 2021. február 22. 9:00 órától módosított feltételekkel ismét elérhetővé válik a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című (VEKOP-5.2.1-17 kódszámú) hitelprogram Budapesten és Pest megye területén megvalósuló beruházások esetében.

A korábbi konstrukcióban magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhettek 0% kamatozású hitelt többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk telepítésére. A hitel igényléséhez legalább 10%-os saját erőre volt szükség. A visszatérítendő hitelösszeg magánszemélyeknek 500.000 – 10 millió forint, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 250 000- 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehetett.

FRISSÍTÉS (2021.03.01): Az MFB hitel részletes tájékoztatója szerint az új, 2021.02.22-től elérhető VEKOP-5.2.1-17 kölcsönkérelmek esetében minimum 500 000
forint, maximum 5 millió forint összeg igényelhető. A 2023. december 31-ig telepített napelemeknél lehet a szaldós elszámolással élni, ezt követően kizárólag a bruttó
elszámolásban (eltérő egységárú vételezési és betáplálási ár) köthetnek szerződést az ügyfelek a szolgáltatóval.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.