HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Sportos Ioniq 5 készülhet

A Hyundai Ioniq 5 és Kia EV6 modellek egyaránt a csoport új, villanyautókhoz tervezett e-GMP platformjára épülnek. A két modell közötti különbségek mégis nagyobbak, mint például a Kia e-Niro és a Hyundai Kona között. A Kia nem csak külsőre tűnik sportosabbnak, a csúcsváltozat teljesítménye is lényegesen nagyobb.

Talán ezt irigyelte meg a Hyundai sport-tagozata, a brit Autoexpress kérdésére ugyanis olyan választ adott Thomas Schemera, a cég termékekért és stratégiáért felelős alelnöke, és Albert Biermann, a Hyundai műszaki fejlesztési igazgatósági tagja, amelyből úgy tűnik, hogy jó az esély egy N-változatra. A Hyundai márkát ismerők pedig bizonyára jól tudják, hogy az N a Hyundai esetében a gyári sportautókat jelenti.

A közeljövőben várható újdonságokról megtudtuk, hogy egyértelműen a tiszta üzemű autók állnak a fejlesztés középpontjában. „Soha nem állunk meg, ha a termékportfóliónk bővítéséről van szó. Stratégiánk középpontjában a környezetbarát kínálatunk teljes erővel történő fejlesztése áll. Kristálytiszta tervvel rendelkezik. Ami biztos, hogy a környezetbarát járművek szerepelnek a prioritási listánk élén.” – mondta Thomas Schemera.

A Hyundai Ioniq 5 N, azaz sportos változata (Forrás: autoexpress.co.uk)

Arra a kérdésre, hogy vajon N divízió tervez-e az Ioniq modelleken alapuló autókat fejleszteni, amelyek a Hyundai e-GMP moduláris elektromos platformját használják majd, Schemera azt mondta: „Mindenki tudja, hogy a Hyundai elektromos architektúrája rengeteg potenciállal rendelkezik és nagy rugalmasságot mutat. Tehát ez egy érdekes kérdés. Gondolom, ha megnézi a jövőbeni stratégiánkat, amely a környezetbarátabb járművek kínálatán alapul, az akkumulátor-elektromos és az üzemanyag-cellás-elektromos koncepciót követi, akkor reális rá az esély.”

A forró kását kerülgető választ Albert Biermann egyértelműsítette, aki hozzátette: „Hadd válaszoljak egy kérdéssel. El tudná képzelni, hogy még nem dolgozunk rajta?”

Annyi bizonyos, hogy az elektromobilitás a közúti közlekedés után megreformálja a motorsportot is. Bár a villanyautók az akkumulátorok miatt nehezebbek a hagyományos testvéreiknél, számos előnyük is van. Az akku megfelelő elhelyezésével könnyedén kialakítható az első és hátsó tengelyek megfelelő súlyeloszlása, és a jármű tömegközéppontja is alacsonyabbra kerül. A villanymotorok álló helyzetből elérhető hatalmas nyomatéka pedig már csak a hab a tortán.

Címlapkép: autoexpress.co.uk

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.