Tízévesen is 90% felett lesz a Toyota bZ4X akku állapota

A múlt héten Masahiko Maeda, a Toyota technológiai vezetője tartott prezentációt elsősorban a cég befektetőinek, de a bemutató számos részlete a villanyautósok számára is érdekes információkat tartalmaz a világ egyik legnagyobb autógyártójának eredményeiről és terveiről. Az előadás első fele inkább a széndioxid-kibocsátás elleni harcról és a Toyota ebben elért sikereiről, a második rész pedig a cég jövőjéről, az elektromobilitásról, valamint a Toyota akkumulátor fejlesztéseiről szólt.

Mivel a széndioxid kibocsátásunk az ipari forradalomtól növekszik, szinte mindenki egyetért abban, hogy ezt a folyamatot meg kell állítani. A Toyota már a 90-es évek végén elkötelezettje lett a harcnak, amelynek első látványos lépése talán a Priusban debütáló hibrid hajtásrendszer volt. A cég a mai napig már több mint 18 millió hibridet adott el, amely a Toyota számításai szerint olyan mértékű széndioxid kibocsátástól mentette meg a Földet, mint amennyit 5,5 millió tisztán elektromos autóval lehetett volna elérni. A mérleg másik serpenyőjébe odatehetjük, hogy a hibrid technológia előnyeként a 18,1 millió járműhöz csupán annyi akkumulátort használtak fel, amelyből mintegy 260.000 tisztán elektromos autót gyárthattak volna.

Forrás: Toyota

Itt azért érezhetünk egy kis csúsztatást, hiszen a hibrid Toyoták jellemzően 1,3-1,8 kWh akkumulátor kapacitással rendelkeznek, így a 18,1 millió autóban felhasznált akkumulátor kapacitást 260.000 villanyautóra elosztva autónként 90-125 kWh nettó kapacitást kaphatunk, amely még a mai elektromos kínálatban is kifejezetten nagynak számít, nem hogy az elmúlt évtizedben, amikor inkább ennek harmada volt az általános.

A Toyota számára a legfontosabb tényezők a megbízhatóság és a biztonság, ennek fényében az elmúlt 25 évben rengeteget fejlesztettek az akkumulátorokon. A hibrid járművekkel szerzett tapasztalatok is bizonyították, hogy a tartós akkumulátorok gyártásához elengedhetetlen a megfelelő gyártási minőség. A cellákba kerülő fémes szennyeződések mennyiségének és méretének csökkentésével például megelőzhető az anód és a katód közötti zárlat.

A fejlesztéseknek köszönhetően a japán cég azt a célt tűzte ki, hogy a 2022 közepén piacra kerülő bZ4X koncepción alapuló elektromos modell akkumulátora még 10 év használati idő után is még 90%-os egészségi állapotnak örvendjen. A gyártó grafikonja szerint ez a cél lényegesen jobb eredmény lenne, mint a Prius első és második generációjára vonatkozó hasonló érték, de a Kínában már néhány éve piacon lévő tisztán elektromos CH-R és IZOA modelleket is jelentősen felülmúlja.

Forrás: Toyota

A tartósság növelése mellett az akku fejlesztés másik fontos célja olyan új anyagok és szerkezetek kifejlesztése, amellyel az akkumulátor gyártás költségei legalább 30%-kal csökkenthetők. A járművek energiafogyasztását is csökkenteni tervezik. Ezen a területen szintén 30%-os célt tűztek ki, melynek eredményével elsőként a bZ4X modellnél találkozhatnak a vásárlók. A hatékonyabb energiafelhasználásnak köszönhetően megnyílik a lehetőség 30%-kal kisebb akkumulátor kapacitás beépítésére anélkül, hogy az autó hatótávja csökkenne. A járművek és az akkumulátorok együttes fejlesztésének köszönhetően a bZ4X egy modellre eső akkumulátor költsége 50%-kal alacsonyabb lehet, mint a 2020 második felében jellemző.

Végül Maeda úr a szilárdtest akkumulátorról is szólt néhány szót. Megtudhattuk, hogy a Toyota már 2020 júniusban megépített egy szilárdtest akkuval felszerelt járművet, majd augusztusban rendszámot is kapott a tesztautó, így megkezdődhettek a tesztvezetések. A fejlesztések során tapasztalták, hogy a szilárdtest-akkumulátorok az ionok gyors mozgásának köszönhetően nagyobb teljesítményűek lesznek. Ezt a kedvező tulajdonságot majd a hibrid járművekben is szeretnék kihasználni.

Az élettartamot azonban egyelőre túl rövidnek találták, ami problémát jelent. Tovább kell tehát folytatni a fejlesztéseket, hiszen minden probléma felfedezése egy lépéssel közelebb hozza azt, hogy a szilárdtest-akku kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.