Franciaországban is kötelező lesz a napelem a tetőkön és a parkolókban

A francia törvényhozás augusztus végén elfogadott egy sor új környezetvédelmi szabályozást, amelyek rendelkezéseket tartalmaznak többek között a városok levegőminőségének javítására, az elektromobilitás támogatására, a lakóépületek felújítására, a földterületek lebetonozásának korlátozására, illetve a napenergia terjedésének előmozdítására. Ez utóbbi cél elérése érdekében a törvény bizonyos esetekben napelemtelepítési kötelezettséget ír elő az ingatlanok tulajdonosai számára.

Ezek alapján 2023-tól kezdődően minden új építésű, vagy nagyobb felújításon átesett kereskedelmi vagy ipari célú épület, illetve raktárépület, amennyiben az alapterülete meghaladja az 500 négyzetmétert, köteles a tetőfelületének 30%-án napelemeket telepíteni. A kötelezettség azokra a középületekre is vonatkozik, amelyek alapterülete meghaladja az 1000 négyzetmétert.

2024-től kezdődően az 500 négyzetméternél nagyobb új parkolók legalább felét is napelemmel kell lefedni, de a fedett parkolók esetében a kötelezettség a terület 100%-ára vonatkozik.

A rendelkezéseknek napelem helyett zöld tető kialakításával is meg lehet felelni, és műszaki vagy műemlékvédelmi akadályok esetén természetesen lehetséges felmentést kérni. Az új előírások bevezetésével párhuzamosan – az Európai Unió jóváhagyásával – kibővítették azoknak a körét, akik támogatást vehetnek igénybe a tetőre szerelt napelemes rendszerük kiépítéséhez, így most már egészen 500 kW-os méretig támogathatóak ezek a projektek. Franciaország egyébként nem az egyetlen ország, ahol napelemtelepítési kötelezettséget írnak elő bizonyos ingatlanok esetében, Németország több tartományában is hasonló rendelkezéseket fogadott el a helyi törvényhozás.

Az új szabályoknak köszönhetően a következő években alighanem meg fog ugrani a saját fogyasztás kielégítésére szolgáló fotovoltaikus rendszerek száma, a nagyobb méretű napelemparkok építése azonban már most is virágzik. A környezetvédelmi minisztérium jelentése szerint Franciaországban az első félévben 1367 megawattnyi új naperőművet kapcsoltak a hálózatra, ami minden korábbi rekordot megdöntött, hiszen 2020-ban és 2019-ben is csak körülbelül 430 Mw-ot telepítettek az első félévben. Június végén a naperőművek összkapacitása már megközelítette a 12,6 GW-ot, ami a háztartási méretű kiserőművekkel együtt akár a 14 GW-ot is elérheti.

Francia napelemtelepítés – kiserőművek nélkül, negyedéves bontásban. Forrás: MTE

Az Európai Bizottság által nemrégiben jóváhagyott francia tervek szerint az országban a következő 5 évben egy 30 milliárd eurós kertből összesen 34 GW új megújuló energiás kapacitás kiépítésére fognak tendereket kiírni. Ezeken a naperőművek mellett szélerőművek és vízerőművek is indulhatnak majd. Franciaországban 2020 végén 17 GW szélerőműves kapacitás működött, a naperőművekkel együtt tehát körülbelül 30 GW-ról beszélhetünk, ez a szám meg fog duplázódni, az időjárásfüggő megújulóknak a mostani 10% körüli aránya pedig 20% fölé emelkedhet az új beruházásoknak köszönhetően.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.