Megérkezett a Toyota bz4X az Egyesült Államokba

Tegnap megérkezett az Egyesült Államokba a Toyota várva-várt elektromos autójának alapját jelentő tanulmányautó, a bZ4X Concept. Ennek a modellnek a stílusjegyeit viseli majd a 2022-ben piacra kerülő, e-TNGA padlólemezre épülő villanyautó. Az autó műszaki adatai egyelőre nem ismertek, de tekintve, hogy egy olyan kategóriába érkezik, ahol már most nagyon erős a verseny (például Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-e, Volkswagen ID.4, Nissan Ariya, Škoda ENYAQ iV, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6), a japán gyártó aligha engedheti meg magának, hogy hatótávban, azaz akku méretben és töltési teljesítményben jelentős mértékben elmaradjon a konkurenciától, így 400-500 km WLTP hatótávban és 100 kW feletti DC töltési teljesítményben reménykedhetünk.

A YouTube-on megjelent több „körüljárós” bemutató is a szokatlan nevű bZ4X koncepcióautóról. A videókból egyértelműen kiderül, hogy a SUV kívül és belül egyaránt a ma divatos irányvonalat követi. Méreteiben a népszerű Toyota RAV4 modellhez hasonlít. A bemutatón résztvevő újságírók a motorháztetőt sajnos nem nyithatták ki, pedig érdekes lenne, hogy terveztek-e az autóba első csomagtartót – az autó hosszú orr-része alapján úgy tűnik, hogy hely lenne ilyenre.

A Toyota első, világszerte forgalomba kerülő tisztán elektromos modellje azért is létfontosságú, mert ezen keresztül mutatkozik be, hogy a világ egyik legnagyobb autógyártójától mi várható a következő néhány évben az elektromobilitás területén. Az biztos, hogy további villanyautók is követik majd ezt a modellt, ugyanis a Toyota ígérete szerint 2025-ig összesen 15 tisztán elektromos modell kerül piacra a „bZ” (azaz Beyond Zero) elnevezés alatt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.