Főoldal » elektromos autó » Drága mulatság lesz autózni, ha nem elektromossal jársz

Drága mulatság lesz autózni, ha nem elektromossal jársz

Csak kapkodjuk a fejünket, és megdöbbenve figyeljük, hogyan szállnak el az üzemanyagárak a benzinkutakon, és vándorol ki a pénz minden autós zsebéből, aki továbbra is pazarló, és környezetszennyező benzin- és dízelmotorokban égeti el a méregdrágán megvásárolt energiaforrást.

Akik szerdán tankoltak, azok már literenként átlagosan 459 forintos áron vásároltak 95-ös benzint az autójukhoz, ami történelmi csúcsnak számít, igaz, egyszer korábban, szeptember 17-én már elérte ezt a szintet a benzin ára. A gázolaj azonban soha nem volt még ennyire drága, literenként átlagosan 470 forint, amit egy 9 forintos drágulás emelt rekordmagasságba.

A jó hír az autósok számára, hogy ez nem sokáig marad így, a rossz hír viszont az, hogy sajnos nem éppen a várt irányba változnak az árak. A holtankoljak.hu információi szerint október 1-én pénteken újabb drasztikus drágulásnak lehetünk szemtanúi, a benzin ára 6, a gázolaj ára 8 forinttal emelkedik, azaz mindkét üzemanyagért rekordmagas összeget kell fizetni: egy liter 95-ös benzin átlagosan 465 forintba, egy liter gázolaj pedig átlagosan 478 forintba kerül majd.

Forrás: MOL

A fosszilis eredetű üzemanyagok drágulása egyben azt is jelenti, hogy egyre jobban megéri villanyautóval közlekedni. Úgy is fogalmazhatunk, hogy aki a magasabb vételár mögé néz, és belátja, hogy nem az elektromos autó a drága, hanem 4650 forintért tankolni tíz liter benzint, vagy szervizbe vinni egy hagyományos autót, az azt is észreveszi, hogy minél magasabb az üzemanyag ára, annál inkább az elektromos autónak kedvez a teljes tulajdonlási költség, magyarul annál hamarabb megtérül az egyszeri vételárként kifizetett magasabb összeg. Persze sajnos az üzemanyag-alapú szállítmányozás miatt közvetetten a villanyautósok is elszenvedik a drágulás negatív hatásait például az élelmiszerárak emelkedésén keresztül.

Idén szeptemberben nyolc alkalommal változott a benzin és a gázolaj literenkénti ára részben a kőolaj drágulása, részben a forint dollárhoz viszonyított gyengülése miatt. Előbbi ára összesen 21 forinttal növekedett, utóbbi 35 forinttal lett drágább a hónapban.

Címlapkép forrása: MOL

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.