Mi a fenének otthonra autótöltő? – Videó

Vannak olyan autós kiegészítők, amelyek megvásárlására nehezen szánjuk el magunkat. Sokáig a téli-nyári gumicserére is úgy tekintettek az autósok, mint a gyártók marketing találmányára, ami csak nettó lehúzás. Mostanra már viszont a legtöbben belátták, hogy mind a mintázat, mind a gumi anyaga befolyásolja mennyire tapad majd az adott hőmérsékleten, így akkor is jobb egy télit használni októbertől, ha nem járunk síelni.

Az elektromos autóknál az otthoni fali töltő is hasonló kategória, hiszen ha akarjuk, az autó mellé csomagolt EVSE és egy mezei konnektor is elég a töltéshez, miért is adnánk ki 2-300 ezer forintot egy külön töltőre?

Plug & Play

Visszatérő téma írásainkban, hogy mi mindennek kell fejlődnie ahhoz, hogy egyre szélesebb rétegek válasszanak elektromos autót maguknak. A hatótáv, a villámtöltés sebessége, illetve az autó ára mind fontos paraméterek, de legalább ennyire lényeges, hogy az autó töltése a lehető legkényelmesebb legyen.

A falitöltők kapcsán az egyik legfontosabb érv természetesen a biztonság és a gyorsaság. Ezek a berendezések ugyanis nem csak, hogy nagyobb teljesítmény leadására képesek, de olyan anyagokból és olyan elektronikával készülnek, hogy bírják is a terhelést, és egészen biztosan nem fognak túlhevülni és leolvadni, mint egy pár száz forintos fali konnektor.

Azonban ahogy okosodnak ezek a készülékek, már ennél is több szól mellettük, ugyanis egyes modellek képesek arra is, hogy figyeljék mennyi áramot használ az otthonunk, és csak a maradékot adják a kocsinak. Így nem kell az autót előre, esetleg feleslegesen lekorlátoznunk egy fix értékre, az mindig a lehető leggyorsabban tölt fel. Az AGT most kifejlesztett prototípusa még ennél is többe tud: két autó között is dinamikusan osztja meg az elérhető teljesítményt, így nem kell hajnali kettőkor átdugni a párunk hibridjébe a töltőt, és nem kell előre kitalálni azt sem, melyik kocsi mennyi áramot kapjon.

Egyszerűen bedugjuk a töltőket a kocsikba, és a rendszer minden egyebet maga elintéz. Szerintem ez a normális, minden töltőnek így kellene működnie, úgyhogy én ilyet vásároltam, és telepíttettem – az egészet pedig megörökítettük videón is.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.