Októberben az utakon lesz a 837 km hatótávú Lucid Air

A Lucid Group (korábban Lucid Motors) meglépte azt, ameddig a forradalmi elektromos autókat ígérő autógyártó start-upok többsége nem jut el: felépítette gyárát, és a hét elején megkezdte első termékének sorozatgyártását.

A Lucid Air Dream Edition legelső darabja egy a befektetők, előrendeléssel rendelkező vásárlók, és a sajtó számára tartott rendezvény keretein belül gurult le a gyártósorról az Arizona állambeli Casa Grandéban, ahol az úgynevezett Advanced Manufacturing Plant (AMP-1) autógyár és a Lucid Powertrain Manufacturing (LPM-1) hajtásláncgyár felépült. A résztvevők arra is lehetőséget kaptak, hogy kipróbálják a prémium elektromos szedánt, de hamarosan a vásárlók tapasztalatai is elárasztják az internetet, október végén ugyanis megkezdődik az autók átadása.

A Dream Edition különleges kiadásból összesen 520 darab készül, ezek kiszállítását követően a Grand Touring, Touring, és Air Pure típusok kerülnek gyártósorra. A Lucid Air ez idáig több mint 13.000 előrendelést kapott.

Az októberi kiszállítás azt jelenti, hogy még az idei évben új hatótávbajnok érkezik az utakra. A Lucid Air Dream Edition Range hivatalos, EPA által mért hatótávolsága 520 mérföld (837 kilométer), ezzel megszerezte a világ legnagyobb hatótávolságú, sorozatgyártásban lévő elektromos autója címet. Az egy töltéssel megtehető kilométerek számát egyébként az olcsóbb kiviteleknek sem kell majd szégyellniük, 19 colos felnikkel a Grand Touring változat is 820 km feletti értéket produkál majd.

A modell nem csupán hatótávban kiemelkedő, de energiahatékonysága, töltési teljesítménye, és 924 V-os rendszere miatt is egyedülálló. A Dream Edition Performance annak ellenére megy el 753 kilométert két töltés között, hogy villanymotorjainak összteljesítménye eléri az 1111 lóerőt. Az Air az áramvonalasságban is a legjobb akart lenni, és 0,21-es Cd értékével valóban az élmezőnybe került, de ezt az új Tesla Model S, és a NIO ET7 is meg tudta dönteni 0,208-cal.

A kevesebb mint egy év alatt felépített AMP-1 gyárat a következő években egy 265 ezer négyzetméteres csarnokkal bővítik, ami egyrészt az Air gyártási kapacitásának növelését szolgálja, másrészt pedig a Gravity elektromos SUV 2023-ban induló összeszerelésének biztosít otthont.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.