Jön a Spectre, az első villanyos Rolls-Royce

A Rolls-Royce ma délután felfedte termékkínálatának elektromosítására vonatkozó terveit, és bejelentette első villanyautójának érkezését, amely a Spectre nevet viseli.

Torsten Müller-Ötvös, a luxusmárka vezérigazgatója egy rövid történeti áttekintéssel indította beszédét, és 1904. május 4-ére utalt vissza, amikor Charles Rolls és Sir Henry Royce megegyeztek a világ legjobb autójának megépítéséről. Ahhoz a pillanathoz fogható csupán egyetlen egyszer történt az elmúlt 117 évben, mégpedig most, amikor a nyilvánosság először hallja a világ első, és legpompásabb elektromos szuperluxusautójának nevét – folytatta az igazgató.

Müller-Ötvös arra is kitért, hogy a vállalat névadói már a 20. század legelején kísérleteztek az elektromos meghajtással, és a kellemetlen szagok, zaj, és vibráció hiánya miatt ideálisnak tartották a használatra azzal a feltétellel, hogy épülnek hozzá fix töltőállomások. Azóta a Rolls-Royce többször is visszatért az elektromos autózás gondolatához, és koncepcióautókkal kereste a megfelelő időzítést a váltáshoz.

A Spectre azonban már nem csupán tanulmány, közúti tesztelése hamarosan megkezdődik, 2023 utolsó negyedévében pedig már a vásárlóknál lesznek az első darabok. Ez egy olyan lavinát indít el a cégen belül, amely maga alá temeti a V12 motort, és mindenfajta hagyományos hajtásláncot: 2030-tól villanyautómárka lesz a Rolls-Royce.

Ugyan a Rolls-Royce a BMW Csoport része, a Spectre padlólemezét nem az anyavállalattól kölcsönzi, hanem a saját, 2017 óta használt alumínium architektúráját szereli be alá, amit eleve úgy terveztek, hogy akár a villanymotor és akkumulátor párost is befogadja. Műszaki részletek egyelőre nem ismertek, és a dizájnt sem fedte fel a gyártó, de a fastback-orientált formavilág biztosan gyártásba megy vele.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.