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
auto
2024. 04. 26. péntek

Mindenki árat emel – magyar villanyautó-ár körkép

elektromos autó

Az új autók árai az általános áremelkedésen felül is erősen megugrottak, és szerencsésnek mondhatja magát az, akinek egyáltalán elfogadható határidőn belüli kiszállítást ígérnek. Egyre gyakoribbak a több hónapos, vagy akár éves várólisták, a forint az elmúlt hetekben rendkívül sokat gyengült, a Tesla pedig már hetente emel árat.

De pontosan mennyit is emelkedtek a villanyautók árai? Megnéztük.

Nem minden

Szerencsére most már rengeteg villanyautó közül válogathatunk, igaz, a szállítási határidők néhol igencsak rémisztőek, de ez most már a belsőégésű motoros társaiknál is így van. Ekkora választékot képtelenség teljes egészében áttekinteni, úgyhogy listánk nem teljes.

A 2021. május 20-i dátum mégsem teljesen véletlenszerű kiindulópont, ugyanis ekkor jelent meg Szöcske cikke az állami támogatással megvásárolható autókról. Az origó ez a gyűjtés volt, csak a támogatás összegét vettem le, pontosabban kompenzáltam vissza az akkori árakhoz, mivel jelenleg nincs ilyen program. Ezért van egyes típusokból több változat is, míg hiányzik pár drágább autó, hiszen ezek nem fértek be a 15 milliós keretbe. Azért, hogy ne maradjunk teljesen Audi, BMW, Ford, és Mercedes nélkül, egy-egy példányt választottam közülük is, azonban ezek kiinduló ára nem május 20-i, hanem olyan elérhető, biztos adat, ami ehhez képest pár hónapon belülről származik. (A felszereltség mezőben ez külön jelezve van).

Milyen villanyautót vehetünk állami támogatásból?

Hiányzik pár olyan autó viszont a listáról, amelyek népszerűek, relevánsak, de valami miatt most nem elérhetőek. A BMW i3-at például már nem lehet rendelni, le is vették a cég weboldaláról. A VW ID.3 és ID.4 viszont szerepel a magyar VW honlapon, de jelenleg nem lehet konfigurálni egyiket sem, ahogy azt korábban megírtuk, úgy néz ki, kimerült az idei gyártási keret.

Elfogyott az ID.3, hamarosan ID.4 sem lesz már 2022-ben

A java még majd csak most jön

Legtöbbször hivatalos árlistából dolgoztam, azonban ahol nem volt ilyen, ott az online konfigurátor árait használtam. Ahol lehetett, ott igyekeztem pontosan ugyanazt a felszereltségi szintet megkeresni, amit Szöcske talált tavaly, azonban az már most látszik, hogy az állami támogatás megszűnésének egyik hozadéka, hogy több, ennek összegéhez igazított változat megszűnt. Ilyenkor a legközelebbi belépő modellt látjuk az idei árnál, mivel ez főleg a 15 milliót fentről súroló drágább autóknál volt így, ahol a támogatás felső határa miatt volt egy felszereltségben kicsit visszavágott, vagy rendkívüli, ideiglenes kedvezménnyel árusított, speciális kiadás.

Azt továbbra sem értem, hogy miért kell egy nem létező listaárat szerepeltetni, ha minden vásárló megkap egy általános, milliós kedvezményt. Biztos valami marketing sulis óra hatása, hogy az árképzésnél ezzel az olcsó trükkel élnek a forgalmazók, de rendkívül zavaró, hogy néha nem egyértelmű, mennyi is most akkor pontosan a kinézett autó ára. Egy nagy francia márkánál például az árlista alapján minden elektromos változat megkapta a kedvezményt, de a típus aloldalán csak az egyik felszereltséghez írták be a milliós mínuszt – az online chat helpdesk ráadásul ebben nem tudott segíteni, nem tudta a választ.

Újabb brutális áremelés a Teslánál

Ha már árlisták és konfigurátorok, sajnos továbbra is igaz, hogy a márkaképviseletek honlapjaira szánt pénz 95%-a a dizájnra megy el, a UX, azaz annak használhatósága viszont sokadlagos szempont. A csilli-villi fotókkal és ékes marketing lózungokkal teletűzdelt honlapokon számos halott linket találni, ha az ember árakat, katalógusokat keres. Volt márka, ahol a típus oldaláról nem is működött a konfigurátor, vissza kellett menni a főmenübe. Ez azért elég szégyenletes.

Az árak kapcsán a legfontosabb, amiről beszélnünk kell, az az árlista dátuma. Cégenként eltérő, hogy ki mennyi ideig tudja tartani a jelenlegi árakat az elszabaduló euró és dollár árfolyam mellett, de szinte biztos, hogy ahol tavalyi, vagy 2022. február közepe előtti dátumot látunk, ott a feketeleves még hátra van. Őszintén, még az elmúlt 30 napban frissített árlistákat sem tekinteném véglegesnek, gyanítom, hogy a növekvő alapanyagárakat és a gyenge forintot átterhelik majd a fogyasztókra.

Listánk 4 oldalas, a táblázat tetején lehet keresni, vagy lapozni.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.