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
auto
2024. 04. 26. péntek

Miklóshalmán, vagy közismertebb nevén Nickelsdorfban, a magyar határtól egy kőhajításnyira épül Ausztria legnagyobb, 120 MW-os kapacitású naperőműve. A Sonnenpark Nickelsdorf névre keresztelt projekt egy már működő szélerőmű tőszomszédságában fog állni, így a beruházás révén egy hibrid, azaz nap- és szélenergiát egyaránt hasznosító komplexum jön létre. Az olcsó, helyben előállított energiából kedvezményes áron fognak részesülni a helyi lakosok is.

Aki szokott Bécs irányába utazni, annak már ismerős lehet a határ túloldalán sorakozó szélturbinák látványa, most azonban egy új elemmel fog bővülni a burgenlandi látkép. Ausztriában a legutóbbi évekig elvétve épültek nagyobb naperőművek, mert nem létezett kimondottan erre a célra szabott támogatási rendszer (mint nálunk a  METÁR), a szigorú területhasználati szabályok pedig megnehezítették a piaci alapú beruházások megvalósítását. 2018-ban így csak az osztrák pv-kapacitások 3,2%-át tették ki a talajra telepített rendszerek, és megawattos nagyságrendű napelemparkot alig lehetett találni az országban.

Ausztria jelenlegi legnagyobb, 5,6 MW-os naperőművét az ÖMV építette Bécs mellet, működését 2022 elején kezdte meg. Kép: ÖMV

A jogi környezet a tavalyi évben változott jelentősebben, miután a szövetségi törvényhozás megreformálta a megújuló energiára vonatkozó szabályozást. Az újonnan elfogadott törvény előírta, hogy az ország villamosenergia-termelésének 2030-ig teljes mértékben át kell állnia a megújuló energiára, és ennek elérése érdekében egy új támogatási rendszert is kialakított, így a jövőben Ausztriában is lehetnek majd napenergiás tenderek. Helyi szinten azonban legalább ilyen fontos változások indultak meg, amikor is néhány tartomány – a természetvédelem és a mezőgazdaság szempontjait is figyelembe véve – dedikált zónákat jelölt ki a naperőművek számára. A múlt hónapban például Alsó-Ausztria fogadott el egy olyan új törvényt, amely 138 zónát jelölt ki erre a célra.

Burgenland már a szélenergia fejlesztésében is élen járt az osztrák tartományok között, és ezúttal is elsőként jelölt ki napenergiás fejlesztési zónákat az országban, így aligha csoda, hogy éppen itt épül az első 100 MW-os nagyságrendű projekt.

A Nickelsdorf határában 150 hektáron megvalósuló naperőmű nem fogja megváltoztatni a terület mezőgazdasági jellegét, a napelemek között birkák fognak legelni, miközben a vadvirágos gyep a biodiverzitás növekedéséhez is hozzájárul.

A napelemek várható éves termelése 164 GWh lesz, amiből a nickelsdorfi lakosok is részesülhetnek, amennyiben belépnek a helyi energiaközösségbe. A SonnenAbo névre keresztelt tarifacsomag révén az előfizetők kedvezményes áron vásárolhatnak napenergiát az erőműtől, így egy átlagos háztartás éves villanyszámlája 150 euróval csökkenhet. A helyben fel nem használt áramot az osztrák áramtőzsdén fogja értékesíteni az üzemeltető Burgenland Energie.

A gazdasági előnyök megosztása a helyi lakosokkal befektetői szempontból is racionális lehet: a beruházó így könnyebben megnyerheti a helyiek támogatását, akik szívesebben nézegetnek egy olyan naperőművet, amely nekik is hasznot hajt. Németországban a szélerőműves projektek esetében ez a gyakorlat már régóta létezik (financial participation).

Balról jobbra: Gerhard Zapfl, Nickelsdorf polgármestere, Hans Peter Doskozil, Burgenland kormányfője, Dr. Stephan Sharma, a Burgenland Energie vezérigazgatója.

Mi, nickelsdorfi polgárok a projekt mellett állunk. A szélerőművek Nickelsdorf mindennapjainak szerves részét képezik, a gyermekeink már nem is ismernek másféle életet. Az a tény, hogy a szélenergiával – és most már a napenergiával is – ilyen fontos lépést tehetünk a klímasemlegesség felé, igazán büszkévé tesz” – mondta a beruházás megkezdésekor tartott sajtótájékoztatón Gerhard Zapfl polgármester.

Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományának kormányfője is lelkesedésének adott hangot a projekttel kapcsolatban: „Különösen örülök annak, hogy az itt termelt napenergia a tervezett decemberi üzembe helyezéstől kezdve közvetlenül Nickelsdorf lakossága számára is elérhető lesz. Ez a projekt előre jelzi Burgenland energiaellátásának jövőjét: a növekvő kereslet ellenére 2030-ra energetikailag teljesen önellátóvá akarunk válni, amivel hadat üzenünk az éghajlatváltozásnak – és ennek az ügynek a lakosságot is meg akarjuk nyerni oly módon, hogy közvetlenül, pénzügyileg is éreztetjük velük az előnyöket.

A tartományi kormányzat becslése szerint még ha Burgenlandban a tetőfelületek teljes potenciálját kihasználnák is, beleértve a gépkocsibeállókat és a zajvédő falakat, az csak 0,4 TWh igényt fedezne. Ahhoz, hogy 2030-ra a Burgenland klímasemlegességéhez és energiafüggetlenségéhez szükséges 7 TWh-t a megújuló energiaforrásokból származó energiából fedezni lehessen, a szélenergiából származó mintegy 4 TWh mellett naperőművekre is szükség van: 2030-ra 3,1 TWh villamos energiát kell biztosítaniuk.

Persze Burgenlandban sincs kolbászból a naperőművek kerítése. Vimpácon (Wimpassing) helyi népszavazáson mondtak nemet a lakosok egy naperőmű építésére. A tartományi kormány pedig amellett, hogy igyekszik előmozdítani a napelemparkok építését, azért hasznot is szeretne húzni belőlük: egy idén elfogadott törvény alapján hektáronként akár 1400 eurós adót is kell majd fizetniük a tulajdonosaiknak.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.