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
auto
2024. 04. 19. péntek

Az amerikai T-Mobile és a SpaceX közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentették, hogy véget akarnak vetni a mobil lefedettség nélküli világnak.

Mielőtt nagyon örülnénk, a szolgáltatáshoz valószínűleg országonként kell partnert keresnie a SpaceX-nek, így nem lesz egy csapásra globális.

Közvetlenül a telefonra

Az új szolgáltatás lényege, hogy külön eszközök és antennák nélkül, közvetlenül a mobiltelefonok is használni tudják majd a SpaceX Starlink műholdas rendszerét, ezzel megszüntetve a hatalmas országban azt a helyzetet, amikor vidéken, ritkán lakott területeken megszűnik a térerő.

A műszaki megoldást a SpaceX új, következő generációs v2-es Starlink műholdjai szállítják majd, amelyek hatalmas, 5-6 méteres átmérőjű antennával rendelkeznek, és egy a napokban kiadott engedély alapján az eddigieknél akár közelebb is keringhetnek a Földhöz.

A műholdak az amerikai T-Mobile által tulajdonolt egyik mobilfrekvenciát is támogatják majd, így a ma használatos telefonokkal is működni fognak, nem kell hozzájuk speciális készülék, vagy külső antenna még beltérben sem.

A lehetőségek persze korlátozottak lesznek, senki ne számítson 4K Netflixre, egyelőre a hang alapú szolgáltatások mellett az SMS és MMS lesz elérhető, de ha a WhatsApp vagy Messenger üzenetküldők tulajdonosai együttműködnek a két céggel és frissítik az alkalmazást, Musk ígérete szerint még akár egy gyengébb felbontású videó is beleférhet.

Az amerikai T-Mobile előfizetői annak is örülhetnek, hogy a szolgáltató a legnépszerűbb csomagjában ingyen fogja kínálni a műhold alapú szolgáltatást.

Ami a világ többi részének rossz hír, hogy a szolgáltató csak az Egyesült Államokban birtokolja a szükséges frekvenciát, ahhoz, hogy ez globális legyen egyes szakértők szerint a SpaceX-nek mindenhol keresnie kell egy megfelelő jogosultsággal rendelkező partnert. Musk ettől függetlenül azt mondja, hogy globális szolgáltatásban gondolkodnak, és valószínűsítjük, hogy lesznek érdeklődő partnerek Európában is.

Az új műholdakat azok nagy mérete miatt a most még tesztelés alatt álló, és később a Holdra és a Marsra repülő Starship rakéta fogja pályára állítani. A mobilos tesztüzem Amerikában 2023 végén indul.

Összenőtt ami összetartozott

A Tesla tulajdonosok időről időre megkérdezik Muskot a különböző eseményeken, illetve Twitteren keresztül, hogy nem tervezik-e, hogy az autók is használhassák a Starlink műholdakat.

Musk ezt eddig rendre azzal dobta vissza, hogy ehhez hatalmas, pizzás doboz méretű antenna kellene a kocsik tetejére ezért nem lenne praktikus. Annyi azért már eddig is történt, hogy a rossz mobillefedettségű környékeken, a Supercharger állomásokat felszerelték Starlink antennákkal, és így biztosítottak WiFi hálózaton netet az autósoknak a töltés idejére.

Most viszont Musk megerősítette, hogy a T-Mobile együttműködés részeként a cég autói is hozzáférnek majd a kapcsolathoz, így nem maradnak teljesen mobil nélkül a semmi közepén sem.

Még ha nagy sávszélességet igénylő média szolgáltatásokra nem is lehet számítani, azért a közlekedési információk, és egy kis online rádió vagy zene streaming szerintünk beleférhet az ígért 2-4 Mbps sávszélességbe.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.