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
auto
2024. 04. 19. péntek

A napelemek alatt 50%-kal több padlizsán termett

energia

Az agrovoltaikus, azaz a mezőgazdasági termelést a fotovoltaikával kombináló rendszerekben utazó francia Sun’Agri a Lot-et-Garonne régióban található, YoLa farm fóliasátraira telepített napelemeket, ahol az elmúlt két évben padlizsánt termesztettek. A francia cég nemrégiben közzétette a kísérlet előzetes eredményeit.

A 2020 szeptemberében üzembe helyezett 2500 m²-es létesítmény megfelel az üzemeltető azon igényeinek, hogy a termelést a klímaváltozáshoz adaptálja. A fóliasátrak átlaghőmérsékletének emelkedése (tavasszal 30 °C, nyáron 40 °C) ugyanis károsítja, „megégeti” a virágokat, és felgyorsítja a kártevők fejlődését.

Egy évvel az üzembe helyezés után az első eredmények azt mutatták, hogy a panelek alatt magasabb a hozam, mint a modulok nélküli, azonos nagyságú referenciaterületen. A berendezés alatt több mint 800 kg zöldséget takarítottak be, míg az azonos méretű referenciaterületen csak körülbelül 500 kg-ot. A panelek alatt növekedő padlizsánok biomasszája ráadásul nagyobb is, ami a növény jobb fejlődésére utal.

Örülünk, hogy a YoLa farmról érkező visszajelzések a gyakorlatban is megerősítik az agrovoltaika előnyeit a kertészeti és üvegházi növénytermesztésben” – mondta Cécile Magherini, a Sun’Agri igazgatója. „Azon túl, hogy a technológiánk az éghajlati kihívásokhoz való alkalmazkodás és az ellenálló képesség eszköze, az intelligens megoldásaink lehetővé teszik a mezőgazdasági termelés optimalizálását is.

A YoLa farm napelemes fóliasátrai. Kép: YoLa farm.

A cég háromféle érzékelővel szerelte fel a növényeket, amelyek segítségével részletesen elemezni lehet a növények állapotát, és figyelembe lehet venni a meteorológiai tényezőket. A növény különböző részein elhelyezett mikrometeorológiai érzékelők mérik a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, a szelet és a sugárzást. A fotoszintetikusan aktív sugárzást (PAR ) mérő szenzorok segítenek a produktivitás nyomonkövetésében, a „növényi szenzorok” pedig lehetővé teszik a növény viselkedésének (vízállapot, működés, stressz, belső hőmérséklet) megfigyelését és jólétének valós idejű optimalizálását.

Különböző zöldségeket termesztünk ezek alatt a lamellák alatt anélkül, hogy nyáron meszelnünk kellene a fóliasátrakat. Két év távlatában kisebbek a kártevők, például a levéltetvek által okozott kár mértéke is.” – nyilatkozta Youp Brinkhoff, a gazdaság vezetője.

Miért meszelik a fóliasátrakat?
A növények nem szeretik sem a hideget, sem a túlzott meleget. Az üvegházak és fóliasátrak célja, hogy az ideális tartományban tartsák a hőmérsékletet, ezért télen fűteni, nyáron pedig hűteni kell őket. Ez utóbbi legegyszerűbb módja az árnyékolás, amihez gyakran meszet szoktak használni. Egy fehérre meszelt, de azért mégis áttetsző fólia csökkenti a sátor belső hőmérsékletét – egészen addig, amíg az eső le nem mossa. A transzparens napelemek erre a problémára tudnak egy tartós megoldást nyújtani, miközben még energiát is termelnek.

Földművesként is termel áramot az olajipari óriás

A címlapkép illusztráció.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.