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
auto
2024. 04. 19. péntek

A The Wall Street Journal arról írt nemrég, hogy Elon Musk saját várost készül építeni Texasban

Az Austin melletti új település állítólag az üzletember cégeiben dolgozóknak kínálna kedvezményes lakhatást.

Olcsóbb, közel van, de igaz?

Snailbrook – így hívhatják majd azt az új kis települést amit állítólag Muskék építenek, a név pedig, mint oly sokszor, egy belsős poén, ugyanis az üzletember anno azt kérte a The Boring Company nevű alagútfúrós cége stábjától, hogy oldják már végre meg, hogy ne egy csiga (angolul: snail) sebességével haladjanak a világ talajfúró gépei.

Bár mi – érthető módon – általában a Teslával foglalkozunk, amelyről már megírtuk hogy központját az austini Giga Texasba helyezte át, Musk több cége, így a The Boring Company és a SpaceX is a környékre költözött, így van benne logika, hogy közös lakóövezetet hozzanak létre. Austin, Texas fővárosa egy nagyon felkapott hely lett az utóbbi években, és ennek megfelelően igen magas, átlagosan 2200 dolláros az albérleti díj, míg Snailbrook állítólag 800 dollárért kínálna két-háromszobás lakásokat a Musk cégek dolgozóinak.

A költségek mellett az is fontos tényező lehet, hogy nem kell reggelente az austini dugón átverekednie magát annak, aki munkába igyekszik.

Az austini törvényhozás épülete, Texas, USA.

A lap úgy tudja, hogy az elmúlt pár évben Musk, illetve hozzá közel álló vezetők a különböző cégeiben nagyjából 14 négyzetkilométernyi földet vásároltak fel, ami nagyjából akkora terület, mint Budakalász, ám egyesek 24 négyzetkilométerről beszélnek ami már inkább Budaörs, Gyál, vagy kicsit hunyorítva Százhalombatta mérete. Ahhoz, azonban, hogy várost is alapítsanak, legalább 201 lakót kell regisztrálniuk a texasi törvények szerint, de ezután már polgármestert is kell választaniuk.

Az újság arról is beszámolt, hogy állítólag a területen Musknak is építenek majd egy házat – a Tesla vezetőjének közismerten nincsenek ingatlanjai, villái. A the Wall Street journal műholdképeit szerzői jogi okok miatt nem vettük át, de a Google Mapsen megtaláltuk a helyszínt amit megjelöltek. Íme:

Az érintett ingatlanosok és vállalkozók állítólag mind titoktartási záradékokat írtak alá, de a Texas államon belüli megyei hivatal már állítólag utcanevekről is döntött, és úgy tudni a The Boring Company már egy iskola építését is tervbe vette, amely a Montessori elvek alapján működik majd.

Musk a Twitteren reagálva csak annyit kommentált, hogy a cikk téves. Ez persze nem jelenti azt automatikusan, hogy egy szó sem igaz belőle, a lap túl sok közeli lakossal és helyi tisztségviselővel beszélt ahhoz, hogy az egész kitaláció legyen, de valószínű még egy darabig eltart amíg nyilvánosak lesznek a tervek.

A címlapkép a DALL-E AI segítségével készült.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.