Főoldal » elektromosautó-töltés » Dollármilliókért sem tesz kártyaolvasót a Tesla a töltőire

Dollármilliókért sem tesz kártyaolvasót a Tesla a töltőire

A Tesla inkább lemondott egy 6,4 millió dolláros támogatásról, mintsem képernyővel és kártyaolvasóval szerelje fel a kaliforniai töltőit – írja a Drive Tesla Canada.

Az oldal tavaly szeptemberben számolt be arról, hogy a Teslának 6,4 millió dolláros támogatást ítéltek meg a 7 milliárdos szövetségi támogatási keretből. A támogatással négy méretes Supercharger töltőállomást terveztek megvalósítani, egy 56 töltőoszlopost Bakerben, két 100 oszlopost Willowsban és Barstowban, illetve egy 164 oszlopból állót Coalingában.

A Drive Tesla Canada értesülései szerint a Tesla azóta visszalépett a támogatástól, melyet a Tesla kaliforniai vezetője, Jennifer Cohen azzal indokolt, hogy a program feleslegesen és nehézkes fizetési infrastrukturális követelményeket ír elő.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a töltőoszlopoknál többféle fizetési módot kell biztosítani, köztük a bankkártyás vagy hitelkártyás fizetési lehetőséget a mobiltelefonos alkalmazáson történő fizetés mellett. A Superchargerek nem csak kártyaolvasóval, képernyővel sem rendelkeznek, melyek szükségesek lennének egy ilyen fizetési rendszer megvalósításához.

A Teslánál vélhetően arra a következtetésre jutottak, hogy a képernyők és kártyaolvasók felszerelése nagyobb költségeket jelentene, mintha lemondanak a támogatásról, amely persze nem jelenti azt, hogy a tervezett töltőállomások nem valósulnak meg.

A támogatás másik feltétele az volt, hogy a töltőoszlopok legalább felét el kell látni CCS-csatlakozóval is, ezt azonban a Tesla megoldotta a Magic Dock bevezetésével, melyeket már több állomáson elkezdtek telepíteni, így már 11 amerikai Supercharger töltőállomás egyéb autógyártók típusaival is kompatibilis.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.