Főoldal » elektromos autó » Nagy szoftverfrissítés érkezik a legkisebb villany-Audihoz

Nagy szoftverfrissítés érkezik a legkisebb villany-Audihoz

Megjelent a 3.2-es számú, azaz a legújabb szoftverfrissítés az Audi Q4 e-tron és Q4 Sportback e-tron modellekhez, ami azt jelenti, hogy a régebbi példányok is megkapják azokat a funkciókat és javításokat, amelyekkel a vadonatúj autók kigurulnak a gyárból – írta meg sajtóközleményben a német autógyártó vállalat.

A szoftverfrissítéssel települő újdonságok száma természetesen attól függ, mikor gyártották az autót. Azon tulajdonosok, akiknek a 2022-es modellévre gyártott villanyautója a 08/2022 naptári hét után gurult le a gyártósorról, és  a 3.1-es vagy 3.0-s verzió fut rajta, azok az új frissítéssel kapják meg a Plug&Charge funkciót. Ezt követően az erre alkalmas töltőoszlopokon a töltés automatikusan, manuális azonosítás szüksége nélkül elindul, miután a felhasználó csatlakoztatta a kábelt az autóhoz. Az újdonságok közé tartozik az Over-the-Air frissíthetőség is, azaz innentől kezdve a szoftverfrissítéseket hálózaton keresztül is le lehet tölteni és telepíteni. Az Audi a képernyőn megjelenített felület dizájnját is frissítette.

Azok a járművek, amelyek a nyolcadik naptári hét előtt készültek tavaly, ennél is több hasznos újdonságot kapnak most meg az új frissítéssel. Az egyik legfontosabb a 135 kW-ra növelt maximális töltési teljesítmény DC hálózaton, valamint olyan egyéb töltési funkciók, mint a preferált töltési időszak és a tervezett indulási idő beállítása, valamint az akkuvédelmi funkció 80%-os töltési plafonnal.

Amennyiben a Q4 e-tron töltőre van csatlakoztatva, úgy az előkondicionálás során a belső tér fűtéséhez szükséges energiát már nem az akkumulátorából veszi el, hanem a külső forrásból származó energiát fogja előfűtésre felhasználni. Az új szoftver a fogyasztást is optimalizálja egy átdolgozott hőkezelési rendszer segítségével, amely a külső hőmérséklet és a töltöttségi állapot figyelembevételével kondicionálja az akkumulátort.

Mindemellett bekerült az Amazon Alexa is az autóba, a felhasználók személyes felhasználói profilokat is létrehozhatnak, és a MyAudi applikációban is tervezhetnek útvonalat, amit átküldhetnek az autó navigációs rendszerébe.

A 3.2 szoftververzió megjelenése több hullámban történik, a kereskedők minden érintettet értesíteni fognak a frissítés menetéről.

Az Audi Q4 Sportback e-tronról készült cikkünk itt olvasható, arról pedig, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk vele az Adria-szimulációnkon, itt írtunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.