Főoldal » elektromos autó » További részletek az új Kia EV9-ről

További részletek az új Kia EV9-ről

A hivatalos sajtófotókkal szinte egy időben került fel a YouTube-ra néhány videó is a Kia EV9 modellről, melyeken alaposabban bemutatják a méretes családi SUV-ot. Nézzük milyen további érdekes részleteket tudtunk meg.

A Dél Koreában megtekintett autó méretes, 21 hüvelykes kerekeken gördül, a keréktárcsák villanyautósan burkoltak a jó légellenállás érdekében, háromszög és négyszög dizájnnal egyaránt elérhetők. Az EV9 hosszúsága 4,9 méter, szélessége kb. 2 méter, magassága pedig közel 1,8 méter.

A mai Kia modellekhez hasonlóan az EV9 is kap első csomagteret, amely a Niro és EV6 modelleknél jóval méretesebbnek tűnik, és még a harmadik sor mögött is méretes hátsó csomagtér marad. A töltőnyílás az e-GMP autóknál megszokott módon a jobb hátsó sárvédőre került.

Reggeli cikkünkben a korábban kiszivárgott műszaki adatok alapján még azt írtuk, a csúcsmodell várhatóan 400 lóerős lesz majd, az egyik lenti videó szerint azonban az EV9 megkaphatja a Kia EV6 GT modell 600 lóerős, kétmotoros összkerékhajtását is, amivel a 4 másodperces 100-as sprint sem tűnik elérhetetlennek. A másik videóban „csak” 5 másodperces gyorsulásról beszélnek. A hónap végén a hivatalos premieren vélhetően kiderül, hogy melyik pletyka válik valósággá.

Az irányváltó a Kiákban megszokott, középkonzolon lévő elforgatható gomb helyett ezúttal felköltözik a négyküllős kormánykerék mögé, ahol egy masszív, méretes kar tölti be ezt a funkciót.

A középső kijelző alatti érintőgombok rejtettek lesznek és megszűnik a dupla funkcionalitás. Nem kell majd váltogatnunk, hogy a légkondicionáló rendszer, vagy az audio- és navigációs rendszer funkcióit szeretnénk vezérelni. Helyette a légkondicionáló egy saját 5 hüvelykes érintőképernyőt kapott az EV6-ból is ismert két darab 12,3 hüvelykes képernyő között. A megoldás hátránya, hogy az utas számára kissé távolra került, a vezetőnek viszont lényegesen kényelmesebb, mint a funkcióváltás. A hőmérséklet szabályozása és a ventilátor erőssége ráadásul fizikai gombokat is kapott.  A harmadik sor utasai pedig a tetőbe szerelt gombokkal szabályozhatják a légkondicionálót.

A hangerőszabályzó fizikai kezelőszervet kapott, amely nem a szokásos tekerhető rádiógomb, hanem egy kis görgő középen az elakadásjelző nyomógombja felett. Ötletes megoldás.

A Fully Charged Show videója bizonyítja, hogy felnőttek is elférnek a harmadik sorban, és nem csak az első két sor, de a leghátul ülők üléstámlájának dőlésszöge is szabályozható. Apró érdekesség, hogy a hatüléses változat második sorának körbeforgatható ülései nem csak menetirányban és menetiránynak háttal rögzíthetők, hanem a nyitott ajtók felé fordítva is, így ha valahol várakozunk nyitott ajtóval az ülésben pihenve gyönyörködhetünk a tájban.

A pontos hatótávra a közúti tesztekig várnunk kell, de bizakodásra ad okot, hogy a bemutatóban szereplő példány 91%-os töltöttségnél 436 km-es hatótávot jósolt.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.