Elhagyott városban trenírozza önvezető autóit a Honda

Míg idehaza mesterségesen kialakított környezet építésével próbáljuk kiszolgálni az autógyártókat és beszállítóikat, hogy idehozzák a készülő autóik tesztelését, addig az autógyártók a valós életben illetve valós, de lakatlan utcákon próbálják kellő információval ellátni a tanuló algoritmusaikat.

Honda önvezető autó teszt a kaliforniai Concord egy elhagyott városrészében. (fotó: engadget)
Honda önvezető autó teszt a kaliforniai Concord egy elhagyott városrészében.

Ezúttal a Honda mutatta be az újságíróknak, hogy ők hol állnak az önvezető autók tesztelésében. A japán gyártó egy San Francisco közeli kisváros, Concord egy lakatlan katonai bázisát bérelte ki, hogy valós forgalom nélkül tesztelhessék és taníthassák az autóikat. Az egykor katonáknak és családjaiknak otthont nyújtó terület minden épített elemén meglátszik az idő. A felfestések megkoptak, az aszfalt repedezett, a táblák már nem mindenütt teljesen egyenesek. Nagyjából úgy, mint ahogy egy frissen épített tesztpályán kívül mindenütt a világon az lenni szokott.

A területen nagyjából 32 km-nyi különböző jellegű út, egy sor kereszteződés és egyéb infrastruktúra található, pont úgy, mint a valós életben. A viseltes környezet pont ideális az új technológia fejlesztéséhez, hiszen az önvezető autók megjelenésével nem fog hirtelen forrás is megjelenni az utak és környezetük azonnali felújítására.

EZT OLVASTAD MÁR?  40 ezer dolláros villanyautót épít a Fisker

Miközben az autópályán való önálló vezetéssel több gyártó autója is jól elboldogul, addig a városi közlekedés sokkal összetettebb feladat. Bár a sebesség kisebb, sokkal több váratlan helyzetet kell tudni megoldani. Ezért is remek hely egy ilyen elhagyatott pálya, ahol minden egyes felmerülő probléma külön-külön is modellezhető.

Honda önvezető autó

Az újságíróknak bemutatott autó teljesen önállóan és hibátlanul teljesítette a kitűzött feladatot. A stop táblánál megállt, a zebrán átsétáló gyalogost elengedte, és az úton álló akadályt is sikeresen kikerülte. Viszont mindezt olyan idegtépő óvatossággal, ami miatt a legtöbb sofőr biztos átvette volna az irányítást.

A Honda a következő évekre hozzáférést kapott a területhez, cserébe el kell végezzék a szükséges karbantartásokat. Az útburkolati jelek egy részét is újrafestik majd, de itt fogják kialakítani az európai és japán utcák imitációját is. A Honda az első önvezető autójának megjelenését 2020-ra tervezi.

Elektromos autót használsz?