Mibe kerül a Tesla ingyenes töltése?

Közgazdasági alaptézis, hogy ingyen ebéd nem létezik. Ahhoz hogy kapjunk valamit, nekünk vagy a társadalomnak le kell mondania valami más értékes dologról. Ehhez képest a Tesla évek óta a Supercharger hálózaton való ingyenes töltéssel csalogatja a vevőit, ami nyilván nem csak a Model S és a Model X vásárlásokat, de a Model 3 előrendeléseket is megnyomta.

Tesla Supercharger

Azt már eddig is lehetett sejteni, hogy a felső kategóriás Teslák high-tech megoldásaiból nem lesz minden alapértelmezett a Model 3-ban, de most az ingyenes Supercharger töltésről is kiderült, hogy nem jár majd minden autóhoz. A hosszú távú utazást lehetővé tevő villámtöltő hálózathoz való hozzáférés lehetőségéért a Tesla külön díjat fog számolni. Összeg ugyan nem hangzott el, de a Model S 60 kWh-ás változatánál ezért a lehetőségért (nettó) 2500 dollárt kell hozzácsapni a vételárhoz. (A drágább verziókban ezt az összeget a magasabb vételár már tartalmazza.)

Mire elég 2500 dollár?

Ha azzal számolunk, hogy egy új Supercharger töltési helyszín kialakításának költsége 150 ezer dollár, akkor minden 60 eladott Supercharger töltésre képes Model 3 után lesz elég pénze a cégnek egy új Supercharger telepítésre. Ha az előrendelt 400 ezer Model 3-ból csak minden negyedikbe veszik meg a Supercharger opciót, akkor a kifizetett felárból 1600 új Supercharger épülhet.

EZT OLVASTAD MÁR?  Golyóálló Tesla Model S

2016-06-03_tesla_supercharger_4

De érdemes a másik irányból is megnézni a dolgot. Ha nettó 2500 dollárt, vagyis mai árfolyamon nagyjából 700 ezer forintot kell fizetni előre a Supercharger használatáért, akkor az autós tulajdonképpen évekre előre kifizeti a töltőn vételezett áram árát.

700 ezer forintból kb. 2600 liter benzin vásárolható, amivel 9 liter/100 km-es fogyasztás mellett nagyjából ~29 ezer km-t lehet megtenni. Ennyit persze sokan autóznak egy évben, de mivel a Tesla a Supercharger hálózatot a hosszú utak leküzdésére tervezte, a lakóhely környéki közlekedést célszerű otthoni áramról megoldani. Így a 29 ezer km-t csak a hosszabb utakra érdemes számolni. Olyanból pedig kevesen hoznak össze évi 5-6 ezernél több km-t.

Természetesen a Tesla nem benzines autókat gyárt, így célszerűbb inkább árammal számolni. Nettó 700 ezer forintból háztartási tarifával számolva nagyjából 24 ezer kWh áram vásárolható. Ha feltételezzük, hogy a Model 3 fogyasztása 100 km-en megáll 18 kWh-ban, akkor a Supercharger opcióval 130 ezer km-re váltunk előre áramot a Tesla rendszerében.
Természetesen a valós képlet nem ennyire egyszerű, hiszen a Supercharger hálózatot építeni, karbantartani és árammal táplálni is kell, így a fenti költségek valamilyen formában vegyesen jelentkeznek. De talán jól szemlélteti, hogy még a Tesla ingyen áram sincs ingyen, és valószínűleg nem is éri meg mindenkinek kifizetni rá a beugrót. Aki többnyire a lakóhelye környékén autózik és évente 5-10 ezer km-nyi utat tesz meg Supercharger használatával, annak a dedikált villámtöltő extra díjának megváltása valószínűleg nem túl racionális döntés.

EZT OLVASTAD MÁR?  Rendszámtáblás Tesla Model 3-at fotóztak New Yorkban

Tesla Supercharger

Ingyen van-e a töltés a Tesla Supercharger hálózaton? Természetesen nem. A Tesla ugyan nem foglalkozik azzal, hogy néhány dollárokról vagy eurókról számlát adjon és azokat a pénzeket behajtsa, helyette előre megfizetteti a rendszer használatának költségeit a Tesla tulajdonosokkal. A Model S és a Model X ára elbírta, hogy abból néhány ezer dollár a rendszer kiépítésére és üzemeltetésére menjen, de a Model 3 ára csak akkor lehet versenyképes, ha azt minden sallangtól megszabadítják. Ilyen kihúzható tétel a Supercharger töltési lehetőség is, így most mindenki számára láthatóvá válik, hogy mibe is kerül pontosan az ingyenes töltés.

Elektromos autót használsz?