Főoldal » elektromosautó-töltés » Ezek lesznek a MOL első NEXT-E villámtöltő helyszínei

Ezek lesznek a MOL első NEXT-E villámtöltő helyszínei

Az Európai Unió az elektromobilitás terjedésének segítése érdekében számos olyan projektet támogat anyagilag is, amely létrehozza a hosszú utak megtételéhez szükséges villámtöltő infrastruktúrát a főbb európai közlekedési folyosók mentén. Kelet-Európában az egyik ilyen projektet 2017. júliusában a MOL Csoport és a stratégiai partnerei (E.ON, HEP, Petrol, BMW, Nissan) által létrehozott NEXT-E konzorcium nyerte. A CEF (Connectin Europe Facility) által megítélt 18,84 millió euró (az EV projekt támogatására a szervezet által valaha megítélt legnagyobb összeg) felhasználásával a tervek szerint 222 db 50 kW-os és 30 db 150-350 kW-os villámtöltőt telepítenek. Ezek természetesen nem mind Magyarországra kerülnek, hiszen a cél az átjárhatóság biztosítása a régió hat országában (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Románia).

Mivel a hálózat finanszírozása EU-s forrásból történik, a töltők beszerzéséhez közbeszerzési eljárást kell kiírni. Ennek a dokumentációja jelent meg a napokban, amiből nem csak az derül ki, hogy az első 11 helyszínre 11 töltő kerül (tehát helyszínenként egy), hanem az is, hogy pontosan hova kerülnek majd ezek a töltők.

  • Balatonlelle, M7 I-II (az autópálya mindkét oldalán)
  • M1 autópálya, 22 km (j) (északi oldalon, de mindkét oldalról elérhető)
  • Vecsés, M0 I-II (az autópálya mindkét oldalán)
  • Budaörs, Rubik u. M1-M7 (déli oldalon, de mindkét oldalról elérhető)
  • Görbeháza M3 I (csak a déli oldalon elérhető)
  • Győr, Tatai út (városban)
  • Hatvan, M3 autópálya I (déli oldalon, de a másik oldalról is elérhető)
  • Siófok, 70. sz. fkl. út II. (d) (ez a fenti térképen elképzelhető, hogy rossz helyen van jelölve)
  • Rekettyés pihenő, M3 I. (j) (csak az északi oldalon elérhető)

A kiírás szerint az ajánlattevőnek olyan készülékre kell ajánlatot tennie, „amely legalább egy időben 50 kW teljesítmény mellett teszi lehetővé egy elektromos autó villamos energiával való feltöltését DC (villám) töltéssel, valamint legalább 22 kW teljesítmény mellett egy másik elektromos autó villamos energiával való feltöltését AC (normál) töltéssel.” Érdekes módon a kiírás nem tesz említést a DC oldalon a két elterjedt csatlakozó formátum (CCS és CHAdeMO) támogatásának szükségességéről, reméljük a MOL mindkét szabvány támogatását tervezik. Az ajánlatokat 2018. július 19. 10:00-ig adhatják le a jelentkezők, a teljesítésre a megrendeléstől számított 71 munkanapjuk (~3 hónap) lesz. Így ha időben megrendelik őket, akkor ezek a töltők akár már idén szolgálatba állhatnak.

A tervek szerint Magyarországra 54 villámtöltő és 5 ultranagy teljesítményű töltő kerül. Az első 50 kW-os villámtöltők telepítésére 2018-ban kerülhet sor, míg a 150-350 kW-os töltőpontok megjelenésére 2019-ig várni kell. A projekt befejezése 2020 végére várható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.