Németország a legvalószínűbb helyszín a Tesla európai Gigafactory-jához

Elon Musk még 2016-ban, a német Grohmann Engineering vállalat megvásárlásakor tett utalásokat arra, hogy Európában is épülhet egy Gigafactory, ám azóta a figyelem középpontjába a Kínába tervezett létesítmény, valamint a Model Y gyártásának pontos helyszíne került, és az öreg kontinensen elhelyezett Tesla-óriásgyár kérdése feledésbe merült. Egy Tesla-rajongó viszont most úgy érezte, itt az ideje beszélni az európai gyárról is, ezért Twitteren rákérdezett a Tesla-vezérnél, hogy szerinte is stratégiailag bölcs döntés lenne-e Németországba, a nagy autógyárak mellé telepíteni a létesítményt, amire Elon Musk azt felelte, hogy Németország a legjobb döntés, és azon belül is a német-francia határon való letelepedésnek lenne a legtöbb értelme, közel a Benelux államokhoz.

A Németország nyugati határvonalán elhelyezett Gigafactory logikus lépés lenne, tekintve, hogy a fentebb említett, jelenleg Tesla Grohmann Automation néven futó, automatizált gyártási technológiára specializálódó vállalat telephelye Prüm városában, a német-belga határ mellett fekszik, azaz kiváltképp közel lenne a gigagyárhoz, könnyedén befolyásolva a gyártási folyamatot, s emellett az egyik legfontosabb felvevőpiac, Hollandia is csak egy köpésre lenne. Az akkupakkokat, hajtásláncokat, és villanyautókat gyártó Gigafactory továbbá a Tesla már meglévő európai létesítményének, a holland tilburgi végső összeszerelő-üzemének termelésére is pozitív hatással lenne. Bár a Németország melletti döntés még nem végleges, azt megerősítette Elon Musk, hogy ha meg is épül a németeknél a Gigafactory, a vállalat európai főhadiszállása továbbra is Amszterdamban marad. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a gyár helyi gazdasági hatásairól sem: a nevadai Gigafactory 1 építésének bejelentése után a terület közelében fekvő ingatlanok értéke jelentősen megugrott, mintegy 42%-os áremelkedést produkálva, valamint teljes termelés mellett akár 10 000 embernek is munkát biztosíthat a vezérigazgató becslései szerint, és akkor még nem esett szó a gyárhoz kötődő infrastruktúráról.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.