HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Nem akadt méltó ellenfele a Volkswagen elektromos versenyautójának a kvalifikáción

A Pikes Peak International Hill Climb végső futamáig ugyan még két teljes nap van hátra, Romain Dumas már a kvalifikáción megmutatta a világnak, hogy mire képes a Volkswagen 671 lóerős villanymeghajtású versenygépe az egyik legveszélyesebbnek tartott hegyi futamon. A VW I.D. R Pikes Peak volánja mögött ülő francia pilóta ugyanis minden ellenfelénél gyorsabb volt az időmérőn, nem is kicsit, hiszen míg Dumas 3:16,083-as sprintet futott a villanyautóval, addig a második helyezett, Simone Faggioli 11,049 másodperccel később ért a célba a hagyományos meghajtású Norma M20 SF PKP járművével.

„Ez egy nagyon jó nap volt számunkra. Az I.D. R Pikes Peak hihetetlen. Soha életemben nem tapasztaltam ilyen gyorsulást és ekkora erőt egy versenyautóban. Azt is észrevettem, hogy minden egyes megtett kilométer után egyre szorosabb egységet alkotunk az autóval” – mondta el a Volkswagen versenypilótája.

A coloradói futam időmérőjén a versenyzőknek a majdnem 20 kilométer hosszú pálya első szakaszán kellett megvillantaniuk gyorsaságukat, amely a 8,3 kilométert jelző kőig tart. A vasárnapi versenyen a legjobb időt futó autó vághat neki először a szerpentines hegyoldalnak, azaz a 24 motoros induló után Romain Dumas lesz az első, aki meghódítja a csúcsot a hat különböző kategóriába sorolt 62 autóversenyző közül, helyi idő szerint reggel 10 órakor (18:00 CEST). A kvalifikáción elért 3 perc 16 másodperces idő egyébként két okból is reményt kelthet bennünk a Volkswagen győzelmét illetően: egyrészt, mert a jelenlegi csúcstartó, Sebastian Loeb ugyanezt a szakaszt 3 perc 26 másodperc alatt – azaz 10 másodperccel lassabban – teljesítette a füstös Peugeot 208-cal, másrészt pedig ha ugyanilyen tempóban tudna végigszáguldani a többi szakaszon a villanyautó, akkor az egész futama 7 perc 52 másodperc alatt véget is érne, amivel nemcsak az elektromos kategóriában felállított 8:57,118-as rekordot döntené meg, de a mindenkori 8:13:878-as időt is maga mögé taszítaná. Persze a pálya különböző etapjai egyáltalán nem egyformák sem a szintemelkedés, sem az útviszonyok, sem a hirtelen megváltozó időjárási körülmények tekintetében, ezért nincs is értelme előre elkönyvelni a Volkswagen sikerét. Egy biztos, a francia pilótának egyetlen próbálkozása lesz új rekordot felállítani, amire az eddigiek alapján jó esélyei vannak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.