Minden rekordot megdöntött a Volkswagen versenygépe Coloradóban

Jelenleg is zajlik a 96. alkalommal megrendezett Pikes Peak International Hill Climb hegyi futam Coloradóban, amelyre a Volkswagen egy kifejezetten erre a versenyre épített 671 lóerős tisztán elektromos szörnyeteggel érkezett, nem kisebb célkitűzéssel, mint megdönteni az elektromos kategóriában felállított 8:57,118-as rekordot. Bár a négykerekűek párharca még csak nemrég kezdődött el, a kvalifikáció legjobb sprintidejének köszönhetően Romain Dumas, a Volkswagen I.D. R Pikes Peak volánja mögött ülő versenypilóta lehetett az első, aki nekivágott a kicsit sem veszélytelen, mintegy 20 kilométer hosszú útnak, így az eredményeket élőben közvetítő egyik amerikai honlapnak köszönhetően már biztosan kijelenthetjük, hogy a Volkswagen nem csupán az elektromos kategória rekordját szárnyalta túl, de a mindenkori legjobb futamidőt is meghajtástól függetlenül. A francia pilóta 7 perc 57,148 másodperc alatt teljesítette a sprintet, amire korábban a csúcstartó Sebastian Loeb füstös Peugeot 208-asának 8 perc 13,878 másodpercre volt szüksége, azaz még csak azt sem mondhatjuk, hogy egy hajszálon múlt az új rekord felállítása. Mindez persze a pénteki kvalifikáció eredményei láttán nem annyira meglepő, ugyanis Romain Dumas már ott is kenterbe verte Sebastian Loeb idejét.

Mindeközben befutott a következő két versenyző is, Simone Faggioli Norma M20 SF PKP autójával és Fabien Bouduban a 2018-as Acura TLX GT versenygépével is, de a Volkswagen I.D. R Pikes Peak idejének közelébe sem értek: a második versenyző 8:37.230-as időt futott, a harmadik pilóta pedig még a 9 perces időből is messze kicsúszott, ő 9:27,352-es sprintet tudhat magáénak. Ne igyunk előre a medve bőrére, de az eddigi eredmények láttán nehéz elképzelni, hogy bárki veszélyeztetné a Volkswagen rekordját. Ha pedig mégis sikerülne valakinek ekkora csodát tennie, a német gyártó már így is megmutatta a világnak, hogy a villanyautók nemcsak alkalmasak a versenyzésre, de számtalan előnyös tulajdonságuk miatt még nagyobb teljesítményre is képesek, mint a belső égésű motorral felszerelt járművek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.