A Cepsa benzinkútjain lesznek az IONITY villámtöltői Spanyolországban és Portugáliában

Hamarosan Spanyolországban és Portugáliában is megkezdődhetnek a jelenleg épülő legnagyobb európai töltőhálózathoz fűződő munkálatok, miután az IONITY partnerségi megállapodást kötött a két országban mintegy 1800 benzinkutat üzemeltető Compañía Española de Petróleos, röviden Cepsa kőolaj-, és gázipari multival az elektromos autó-töltők helyszínének leszervezéséért. A BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company, és a Volkswagen Group által alapított IONITY 100 darab töltő elhelyezését tervezi az autópályák és legforgalmasabb főutak mentén fekvő Cepsa üzemanyagtöltő állomásokon 2020-ig bezárólag, ezzel megalapozva az Ibériai-félsziget átjárhatóságát szolgáló töltőinfrastruktúra kiépülését a villanyautósok számára, a töltőoszlopok helyszínéről azonban a Cepsa hozza meg a végső döntést, valamint a teljes mértékben megújuló forrásból származó elektromos energia biztosítása is az olajóriás feladata lesz. Csakúgy, mint Európa más részein, az IONITY berendezéseivel Spanyolországban és Portugáliában is maximálisan 350 kW-os töltési teljesítmény érhető majd el, azaz hétszer magasabb, mint a mostani legelterjedtebb villámtöltőkön, és CCS csatlakozón keresztül táplálhatják az áramot járműveikbe a villanyautósok.

„Ez a megállapodás a Cepsa-val lehetővé teszi számunkra a spanyolországi és portugáliai működést, kibővítve európai magas teljesítményű töltőinfrastruktúránkat. A célunk az elektromos autóval való nagy távolságú utazás kényelmessé tétele Európában egy széleskörű hálózat, és a fogyasztóink igényeihez szabott prémium szolgáltatás biztosításával” – kommentálta Marcus Groll, az IONITY ügyvezető igazgatója.

Héctor Perea, a Cepsa stratégiai igazgatója, és Marcus Groll, az IONITY ügyvezető igazgatója, Forrás: Cepsa

A legelső töltőállomások 2019 elején lépnek működésbe, és ezzel a Cepsa lesz a legelső üzemeltető az egész félszigeten, amely ultragyors töltést kínál az elektromos járművek számára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.