Harmadával nő pénteken a Greenway villámtöltő hálózata

Július 27-én, pénteken 21 új villámtöltő állomással bővül a Greenway lengyelországi hálózata, amit augusztus végéig további 10 új helyszín beüzemelése követ. Ezek az állomások a már meglévő 33 lengyelországi és 30 szlovákiai helyszín mellé érkeznek, így nyár végére a szlovák szolgáltató a két országban összesen 94 helyszínen fog elektromos autó villámtöltés szolgáltatást biztosítani.

Greenway töltő Lengyelországban

A februárban hatályba lépett Lengyel Elektromobilitás Törvény előírta az összes elektromos autó töltőállomásának a technikai ellenőrzését, azonban egészen a közelmúltig nem volt meghatározva pontosan, hogy a Műszaki Ellenőrzési Hivatalnak (Urząd Dozoru Technicznego – UDT) pontosan milyen eljárás mentén kell lefolytatnia a vizsgálatot. Július 27-én viszont hatályba lép a törvény egy új kiegészítése, ami tartalmazza az útmutatást az UDT számára, és egy évet ad a hivatalnak az ellenőrzések lefolytatására. Mivel ezalatt az idő alatt a töltők üzemelhetnek, a Greenway megnyithatja az elkészült új töltőállomásokat. Az utolsó 10 állomás kivitelezési munkálatai még folynak, azokat augusztus folyamán fogják megnyitni.

világoskék: már működnek; rózsaszín: július végén indulnak; narancssárga: 2018. II. félévében indulnak (a közlemény szerint augusztus végéig)

Az első 30 napban az új töltők mindegyike ingyenesen elérhető lesz az autósok számára, hogy megismerhessék azok működését. Az új helyszínek listája elérhető a cég lengyel honlapján. A Greenway lengyel hálózata természetesen használható a Greenway szlovákiában kiadott kártyájával, így az autósok egyetlen kártyával bejárhatják mindkét országot, ráadásul a Greenway kártya a nyugat-európai töltőhálózatok töltőinek egy részét is indítja. A töltés díját havonta utólag kiküldött számla ellenében bankkártyával lehet kiegyenlíteni. A Greenway vezetőival nemrég készült interjúnk itt olvasható.

A Greenway TEN-T útvonalak melletti töltőtelepítéseit az Európai Bizottság Connecting Europe Facility (CEF) programja támogatta.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.