Megújult az állami elektromos autó támogatási pályázat

Az elektromos autó vásárlásra igényelhető állami támogatás aktuális információ itt találhatók.

Stílszerűen az állami e-Mobi által üzemeltetett Elektromobilitás Látogatóközpontba szervezett sajtótájékoztató keretében hirdette ki az elektromos autó vásárlást támogató új pályázati program részleteit az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Weingartner Balázs, a fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta, hogy a pályázati rendszer, aminek keretében a támogatást igényelni kell jelentősen leegyszerűsödik, és szinte teljesen digitálissá válik. A folyamatot továbbra is az e-mobi.hu oldalon kell indítani, és a bonyolítást is az e-Mobi Nonprofit Kft. végzi.

Nem változnak a sarokszámok így továbbra is az autó bruttó árának 21%-a, de maximum 1,5 millió forint igényelhető. Az autó árának felső határa azonban bruttó 20 millió forintra nőtt. Támogatás csak a tisztán elektromos meghajtású autókra igényelhető, plugin hibrid és hatótávnövelt autóra nem. A kormány ezzel az intézkedéssel az új autó vásárlást szeretné ösztönözni, így használt autók vagy külföldön újként beszerzett autók vásárlására továbbra sem igényelhető támogatás. A támogatási keret 3 milliárd forint, a pályázati lehetőség a keret kimerüléséig él.

Az új programban a pályázatokat az e-Mobi Kft. 2018. október 29. reggel 8 órától fogadja. Az előzetes elbírálás határideje 60 nap, de az eddigi átlagos 200-220 napos teljes folyamat a jövőben remélhetőleg jelentősen rövidebb lesz.

Jó hír, hogy az állami pénz már nem csak személyautókra, hanem négykerekű elektromos motorkerékpárokra is igényelhető, így bekerültek a támogatotti körbe az ebbe a kategóriába tartózó áruszállító eszközök is. Változás lesz továbbá az igényléshez szükséges dokumentumok körében, így nem lesz már szükség 30 napnál nem régebbi aláírási címpéldányra, de a pontos változások a programról hamarosan megjelenő leírásban lesznek megtalálhatóak.

A másfél millió forintos támogatást a kereskedők az előzetes elbírálás után már a folyamat lezárulása előtt megkaphatják, így végre megszűnhet az a gyakorlat, hogy a kereskedő a vásárlótól előre elkéri az állami támogatás összegét.

A 2016 szeptemberében bejelentett, majd 2016. október 27-től elérhető előző pályázati programra annak idején 2 milliárd forintot különítettek el, de az eredeti bejelentés szerint 2017-re szükség esetén további 3 milliárd forint állt betervezve. Sajnos a keret bővítésére nem volt szükség, hiszen az első évben a megkötések és a pályázat bonyolultsága miatt mérsékelt volt az érdeklődés. A vásárlási kedv azután lódult meg valamelyest, hogy 2017-ben megjelent a pályázat finomhangolt változata, ami már a több autót vásárló cégeket is beengedte a rendszerbe. Az e-Mobi oldalán most is olvasható tájékoztató szerint a május 3-ig beadott 986 aktív pályázattal 1350 autó támogatására érkezett igény, ami kimerítette a  2.000.000.000 forintos eredeti keretet. Ezt követően augusztusban jelentették be a 300 millió forintos keretbővítést, amivel további 200 autó megvásárlására nyílt lehetőség. Az eddig megítélt 2,3 milliárd forintból eddig 1,1 milliárd forintnyi támogatást fizettek ki a kereskedéseknek.

Újságírói kérdésre Weingartner Balázs elmondta, hogy a következő két évben a zöld rendszámos autók duplázódására számítanak, és 2020 végére az autópályák és főutak mentén 50 km-es sugarú körben megtalálhatóak lesznek az ország átjárhatóságát biztosító töltők.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.