Megújult az állami elektromos autó támogatási pályázat

Az elektromos autó vásárlásra igényelhető állami támogatás aktuális információ itt találhatók.

Stílszerűen az állami e-Mobi által üzemeltetett Elektromobilitás Látogatóközpontba szervezett sajtótájékoztató keretében hirdette ki az elektromos autó vásárlást támogató új pályázati program részleteit az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Weingartner Balázs, a fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta, hogy a pályázati rendszer, aminek keretében a támogatást igényelni kell jelentősen leegyszerűsödik, és szinte teljesen digitálissá válik. A folyamatot továbbra is az e-mobi.hu oldalon kell indítani, és a bonyolítást is az e-Mobi Nonprofit Kft. végzi.

Nem változnak a sarokszámok így továbbra is az autó bruttó árának 21%-a, de maximum 1,5 millió forint igényelhető. Az autó árának felső határa azonban bruttó 20 millió forintra nőtt. Támogatás csak a tisztán elektromos meghajtású autókra igényelhető, plugin hibrid és hatótávnövelt autóra nem. A kormány ezzel az intézkedéssel az új autó vásárlást szeretné ösztönözni, így használt autók vagy külföldön újként beszerzett autók vásárlására továbbra sem igényelhető támogatás. A támogatási keret 3 milliárd forint, a pályázati lehetőség a keret kimerüléséig él.

Az új programban a pályázatokat az e-Mobi Kft. 2018. október 29. reggel 8 órától fogadja. Az előzetes elbírálás határideje 60 nap, de az eddigi átlagos 200-220 napos teljes folyamat a jövőben remélhetőleg jelentősen rövidebb lesz.

EZT OLVASTAD MÁR?  Nyolc magyar városban indul elektromos busz mintaprojekt

Jó hír, hogy az állami pénz már nem csak személyautókra, hanem négykerekű elektromos motorkerékpárokra is igényelhető, így bekerültek a támogatotti körbe az ebbe a kategóriába tartózó áruszállító eszközök is. Változás lesz továbbá az igényléshez szükséges dokumentumok körében, így nem lesz már szükség 30 napnál nem régebbi aláírási címpéldányra, de a pontos változások a programról hamarosan megjelenő leírásban lesznek megtalálhatóak.

A másfél millió forintos támogatást a kereskedők az előzetes elbírálás után már a folyamat lezárulása előtt megkaphatják, így végre megszűnhet az a gyakorlat, hogy a kereskedő a vásárlótól előre elkéri az állami támogatás összegét.

A 2016 szeptemberében bejelentett, majd 2016. október 27-től elérhető előző pályázati programra annak idején 2 milliárd forintot különítettek el, de az eredeti bejelentés szerint 2017-re szükség esetén további 3 milliárd forint állt betervezve. Sajnos a keret bővítésére nem volt szükség, hiszen az első évben a megkötések és a pályázat bonyolultsága miatt mérsékelt volt az érdeklődés. A vásárlási kedv azután lódult meg valamelyest, hogy 2017-ben megjelent a pályázat finomhangolt változata, ami már a több autót vásárló cégeket is beengedte a rendszerbe. Az e-Mobi oldalán most is olvasható tájékoztató szerint a május 3-ig beadott 986 aktív pályázattal 1350 autó támogatására érkezett igény, ami kimerítette a  2.000.000.000 forintos eredeti keretet. Ezt követően augusztusban jelentették be a 300 millió forintos keretbővítést, amivel további 200 autó megvásárlására nyílt lehetőség. Az eddig megítélt 2,3 milliárd forintból eddig 1,1 milliárd forintnyi támogatást fizettek ki a kereskedéseknek.

EZT OLVASTAD MÁR?  11 elektromos autó 11 millió alatt

Újságírói kérdésre Weingartner Balázs elmondta, hogy a következő két évben a zöld rendszámos autók duplázódására számítanak, és 2020 végére az autópályák és főutak mentén 50 km-es sugarú körben megtalálhatóak lesznek az ország átjárhatóságát biztosító töltők.

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.