KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Visszaesett a Kona Electric gyártása, nőhet a várakozási idő

Még mindig sokan vannak Magyarországon, akik a rendelés tavaly nyári megnyitása óta jelenleg is várnak elektromos Hyundai Konájuk érkezésére, de szerte a világon akár egy éves várakozási idővel is számolhatnak a divatterepjáró vásárlói. Tavaly novemberben felcsillant a remény, hogy a dél-koreai gyártónak nem lesznek problémái a kereslet kielégítésével, amikor olyan szinten felpörgött a gyártás az előző hónapokhoz képest, hogy a tempó tartásával akár 50 ezer Kona Electric is kigurulhatott volna a gyárból egy év alatt. Aztán jött 2019, és a termelés nem épp úgy folytatódott, ahogyan azt reméltük.

Forrás: Thomas Schulzki‎/InsideEVs

A Hyundai Kona Electric Facebook csoport egyik tagja a Hyundai Motor Company Investor Relations weboldal információi alapján havi bontásban követi az autó gyártási számát, amelynek grafikonján egy erős zuhanás látható december után. Az adatok nem hivatalosak, de megközelítőleg 3074 darab villanyos Kona készült januárban, melyből 388 a hazai piacon maradt. A február még rosszabbra sikerült, mindössze 2168 autó épült meg, azaz a két hónap termelése együtt sem éri el a novemberi, vagy decemberi 5400 darab körüli számot.

A visszaesés okát nem tudni, de szinte borítékolható hogy az akkumulátor beszállítása akadályozza a gyártást. Februárra az IONIQ Electric is jóval kisebb mennyiségben gurult ki a gyártósorról (632 darab a januári 1675 és a decemberi 1911 után), amihez szintén az LG Chem szolgáltatja az aksikat. A Hyundai egyelőre nem kommentálta a helyzetet, de könnyen lehet, hogy jelentősen megnő a várakozási idő az elektromos crossoverre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.