KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Maga alá gyűrné a német elektromos hálózatot az villanyautózás?

A közelmúltban Németországban is gyors növekedésnek indult az elektromos autók száma. Gyakori kérdés ezzel kapcsolatban, hogy mi lesz az elektromos hálózattal?  A német Consentec független energetikai tanácsadó cég és az E.ON közös tanulmányában több forgatókönyvet is megvizsgált. Az egyik azzal foglalkozik, hogy mi történne akkor, ha az elektromos járművek aránya elérné a 100 %-ot, azaz az E.ON németországi szolgáltatási területén jelenleg az utakon futó 6,5 millió hagyományos járművet elektromosra cserélik a tulajdonosaik.

A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a német elektromos hálózat még erre a lehetőségre is felkészült, persze a megfelelő töltési kapacitás kiépítéséhez komoly hálózatfejlesztésekre lenne  szükség, a következő 25 évben 2,5 milliárd euró értékben, melynek kétharmadát ráadásul olyan projektekre kellene költeni, melyek a nagyközönség számára láthatatlanok, például helyi transzformátorállomások felújítása. A beruházások fennmaradó harmadát pedig új villamosvezetékek létesítésére kellene fordítani.

Az Eon – Consentec tanulmány szerint az sem jelentene problémát a német elektromos hálózatnak, ha 2045-re az autók 100%-a elektromos lenne

Ez az összeg elsőre hatalmasnak tűnik, azonban az alapul vett 6,5 millió járműre leosztva az átlagos beruházási összeg kevesebb, mint 400 euró autónként. A fenti összeg ráadásul nem számol olyan megoldásokkal és ösztönzőkkel, melyek az alacsony terhelésű éjszakai időszakra terelik az autók töltését a nappali csúcsidőszakról, pedig a megfelelő ösztönzési rendszerrel a szükséges beruházás akár a felére is csökkenthető.

Thomas König, az E.ON energiahálózatokért felelős igazgatósági tagja kiemelte: „Az e-mobilitás zöld energiát hoz be a közlekedési szektorba, ami jelentős mértékben csökkenteni fogja a szén-dioxid-kibocsátást Németországban, és hozzájárul a 2030-as és 2050-es klímavédelmi célok eléréséhez. Hálózataink fejlesztésével biztosítani tudjuk, hogy az infrastruktúra bármikor képes legyen megbirkózni az e-mobilitásra való átállással.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.