Főoldal » elektromos autó » Kamerát kap a Honda E

Kamerát kap a Honda E

Az Electrek beszámolója szerint az új elektromos Honda kisautó, amelyre Nagy-Britanniában már előrendeléseket is vesznek fel, már az alapmodell esetén is megkapja a koncepció autón látott oldalsó kamerarendszert a hagyományos tükrök helyett. A kamerákhoz tartozó képernyők a műszerfal két szélén helyezkednek el. A kamerák házát úgy alakították ki, hogy az védje az esőcseppektől és a szennyeződésektől az optikát, és a frontlencsére vízlepergető bevonat is került. A kamerák egyaránt rendelkeznek normál és széles látószögű üzemmóddal, valamint rossz időjárás esetén és éjszaka is megfelelő képminőséget ígérnek. Komoly tesztelésnek vetették alá a rendszert, hogy a járművezetők biztosan ne tapasztalhassanak párásodás miatt képminőségi problémákat esőben és havazás esetén sem. A kamerák lehetővé teszik a hagyományos tükröknél tapasztalható holttér kiküszöbölését, amiben a Honda már komoly tapasztalatokkal rendelkezik, ugyanis a visszapillantó tükrök mellett néhány esetben már korábban is alkalmaztak holttér-csökkentő megoldásként kamerát.

A kamerák a hagyományos tükrökkel szemben 90 %-kal kisebb támadási felületet jelentenek a szélnek, ami az autó fogyasztását tekintve 3,8 százalékos javulással kecsegtet, ami természetesen a hatótávban is megjelenik majd. A hatótáv és az autó hatékonyságának növelésén kívül a kamerarendszer komoly előnye a menet közbeni szélzaj csökkentése, így komfortosabb is lesz a kis Hondában utazni.

Sajnos az nem derül ki, hogy a 3,8% hatótáv növekedés milyen sebességtartományban érhető el. Mivel a hasonló kis autókat elsősorban városi autónak vásárolják, ha ennek megfelelően már városi tempónál is ennyit számít a kamerák alkalmazása, akkor nagyobb sebességnél akár komoly előnyt jelenthet a kamerarendszer alkalmazása. Az Audi e-tron opcionálisan kínál hasonló megoldást, hogy ott mennyit jelent a gyakorlati hatótávban, arra az Autópályás hatótávteszt című cikkünkben olvashattok adatokat.

Vajon a többi gyártó mikor követi az Audit és a Hondát, mikor kerül le minden autóról a hatalmas szélfogó, a fogyasztásnövelő és zajkeltő külső tükör?

 

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.