Főoldal » elektromos autó » Erősödik a verseny a kisteherautó kategóriában

Erősödik a verseny a kisteherautó kategóriában

Amerikában nagyon népszerű a pickup kategória, így nem véletlen, hogy egyre éleződik a verseny, és most úgy tűnik egy új kihívó érkezhet a Ford, a Rivian és a Tesla pickup számára, mégpedig a General Motors.

A GM alelnöke már januárban utalt arra egy interjúban, hogy elektromos kisteherautót terveznek, most pedig a motor1.com híre szerint Mark Reuss, a GM elnöke megerősítette, hogy a teljes modellkínálatból lesz elektromos autójuk, beleértve egy pickupot is, amely már fejlesztés alatt áll. A GM elnöke azt is elmondta, hogy az új, 3. generációs EV platformjukra akár 10 különböző autó is épülhet. Egyelőre nem derült ki, hogy a kisteherautó is ezek között lehet, vagy a Chevrolet Silverado elektromos változatáról van szó.

2019 Chevrolet Silverado

Azt viszont elmondta Reuss, hogy céljuk a gyártási költség csökkentése, amihez a lehető legtöbb közös alkatrészre van szükség és azt is hozzátette, hogy az új platform egyaránt alkalmas első-, hátsó- és négykerék meghajtás fogadására.

Az elektromos járműveket egyelőre nem lehet tömegek számára elérhetővé tenni az elektromos alkatrészek, különösen az akkumulátor magas ára miatt. A szakértők szerint 2025 lehet az év, amikor a hagyományos és az elektromos járművek költségei kiegyenlítődnek, Reuss viszont azt mondta, szerinte a költségparitás már jóval korábban elérkezhet.

Ha a GM piacra lép egy elektromos kisteherautóval, nehéz lehet meggyőznie a vásárlókat, hogy a villanyautó megfelelőbb lehet számukra, mint a hagyományos járművek, hiszen sokak számára ezek az autók igazi igáslovak, szállításra, vontatásra, nehéz körülmények között használják az autókat. Persze a GM nem az egyetlen gyártó lesz ezen a piacon, a Ford, a Rivian és a Tesla közösen fogja kitaposni az ösvényt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.