Vandálok vetettek véget egy elektromosautó-megosztó programnak

Alig néhány hónapnyi működés után ért véget egy ígéretes autómegosztó program a közel 123 ezer főt számláló Solihull városában, Birmingham mellett, miután vandálok tönkretették a felhasználók által kibérelhető 18 darab tisztán elektromos Renault Zoet. Az autómegosztót az Egyesült Királyság több másik városában is működő E-Car Club indította még tavaly december végén a helyiek támogatásával, akik így szerették volna felhívni az emberek figyelmét az emissziómentes közlekedés fontosságára, egy élhetőbb várost teremteni, és lehetőséget biztosítani az alacsony jövedelmű lakóknak a tiszta autós utazásra.

Forrás: E-Car Club

Az 1,8 millió euróból elindított programot azonban már februárban fel kellett függeszteni a rongálások miatt, és most több hónapnyi konzultáció után a társfinanszírozó EIT Climate-KIC közösségével, a helyi rendőrséggel, és a károkat felmérő hatóságokkal, május végén megszületett a végső döntés a közösségi autós program leállításáról. Arról nem számoltak be a hírportálok, hogy a vandálok pontosan mit csináltak a francia autógyártó villanyautóival, és az sem világos, hogy a támadás kifejezetten az elektromos meghajtás ellen irányult-e, ám a „rendkívüli mértékű” károk és az eset megismétlődésének túl magas kockázata miatt vélhetően többé már nem indul újra a program a városban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.