Százával telepítik a villámtöltőket az Egyesült Királyságban

A napokban járta körbe a világsajtót a hír, miszerint az Egyesült Királyságban komolyan támogatni kezdik az elektromobilitást, a szolgáltatók máris munkához láttak. A BP tulajdonában lévő BP chargemaster néhány nappal ezelőtti sajtóközleménye szerint 200 db 50 kW teljesítményű villámtöltőt telepítenek a Mitchells & Butlers pub hálózat helyszíneire. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a kocsmalátogatás és a (villany)autózás nem jóbarátok, azonban Richard Turner, a Mitchells & Butlers vezetője hangsúlyozta, hogy a töltőtelepítéssel az éttermi vonalat kívánják erősíteni, mivel a kiválasztott helyszínek többsége főútvonalak mentén vagy azok közelében található, így remek lehetőséget biztosítanak a villanyautó tulajdonosoknak az autók ebéd vagy vacsora közbeni feltöltésére. A töltők telepítését nem húzzák sokáig, már 2019 októberében elkészülhet a 200 db 50 kW töltő.

BP chargemaster töltő a Polar hálózatban (forrás: BP)

A brit kormány tegnap megjelent ajánlása szerint 2020-ig bank- vagy hitelkártya olvasóval kell felszerelni a nyilvános töltőket. A BP chargemaster azonnal reagált az elvárásra és bejelentették, hogy a 7000 töltőből álló Polar hálózat 450 db 50 kW DC töltőjét kiegészítik kártyaolvasó terminállal, és természetesen a nemrég bejelentett 150 kW teljesítményű DC töltőket is ellátják majd érintés nélküli bankkártyás fizetési lehetőséggel.

A BP Chargemaster júniusban 400 db 150 kW DC villámtöltő telepítését ígérte meg, melyek közül a tervek szerint 100 db már 2019 végén működni fog. A töltőket párban telepítik, azaz a 100 db töltő 50 helyszínre kerül. Nagy-Britanniában egyébként a BP mellett további szolgáltatók, a Pod Point, a Fastned és az Ionity is telepít nagy teljesítményű 150 kW DC töltőket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.