Nézők nélkül zárják a Formula E-t

Meghozta a döntést a FIA a Formula E 2019/2020-as szezonjának sorsáról: a koronavírus miatt márciusban felfüggesztett évad augusztusban folytatódik, ám az utolsó futamokhoz a versenysorozat szakít a belvárosi pályákkal, és egyetlen helyszínen, a 2008-ban bezárt Berlin Tempelhof repülőtéren csapnak össze a pilóták a kupáért. A Formula E hatodik szezonjában idáig öt futamot láthattak a nézők, amelyek után a portugál Antonio Felix da Costa került az élre, de a DS-Techeetah versenypilótája csupán 11 ponttal vezet a Jaguar reménysége, Mitch Evans előtt.

A német főváros történelmi jelentőségű repülőterén összesen hat futam áll majd a versenyzők rendelkezésére feljebb küzdeniük magukat a tabellán, a hátralévő versenyeket a FIA párokba osztotta: augusztus 5/6, 8/9, és 12/13. Minden második futam után átrendezik a pályát a szervezők, azaz egy pályakialakításon kétszer küzdenek meg a pilóták. A FIA abban bízik, hogy ez a megoldás különböző stratégiák bevetésére ösztönzi csapatokat, és a körülményekhez képest is sikerül a Formula E versenyekre jellemző kiszámíthatatlanságot és izgalmakat megteremteni. Az első négy pozíciót birtokló pilóták között egyébként kisebb pontkülönbség van, mint amennyit egy futammal lehet szerezni, tehát az évad tartogathat még meglepetéseket.

EZT OLVASTAD MÁR?  Formula-E 2017/2018

A berlini futamok nézők nélkül fognak lezajlani, éppen emiatt választották a szervezők a Tempelhof repülőteret, hiszen így a verseny területét könnyedén el lehet keríteni és a belépést ellenőrizni, s nem kell attól tartani, hogy az elektromos versenyautók kíváncsiskodók tömegeit fogják a pálya szélére vonzani, növelve a Covid-19 terjedésének kockázatát. A német kormány előírásai szerint a versenyeken maximum 1000 fő lehet jelen, beleértve a csapatok beszállítóit és az orvosi személyzetet. Maszk viselése és a megfelelő távolság tartása mindenki számára kötelező lesz.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.