Nézők nélkül zárják a Formula E-t

Meghozta a döntést a FIA a Formula E 2019/2020-as szezonjának sorsáról: a koronavírus miatt márciusban felfüggesztett évad augusztusban folytatódik, ám az utolsó futamokhoz a versenysorozat szakít a belvárosi pályákkal, és egyetlen helyszínen, a 2008-ban bezárt Berlin Tempelhof repülőtéren csapnak össze a pilóták a kupáért. A Formula E hatodik szezonjában idáig öt futamot láthattak a nézők, amelyek után a portugál Antonio Felix da Costa került az élre, de a DS-Techeetah versenypilótája csupán 11 ponttal vezet a Jaguar reménysége, Mitch Evans előtt.

A német főváros történelmi jelentőségű repülőterén összesen hat futam áll majd a versenyzők rendelkezésére feljebb küzdeniük magukat a tabellán, a hátralévő versenyeket a FIA párokba osztotta: augusztus 5/6, 8/9, és 12/13. Minden második futam után átrendezik a pályát a szervezők, azaz egy pályakialakításon kétszer küzdenek meg a pilóták. A FIA abban bízik, hogy ez a megoldás különböző stratégiák bevetésére ösztönzi csapatokat, és a körülményekhez képest is sikerül a Formula E versenyekre jellemző kiszámíthatatlanságot és izgalmakat megteremteni. Az első négy pozíciót birtokló pilóták között egyébként kisebb pontkülönbség van, mint amennyit egy futammal lehet szerezni, tehát az évad tartogathat még meglepetéseket.

A berlini futamok nézők nélkül fognak lezajlani, éppen emiatt választották a szervezők a Tempelhof repülőteret, hiszen így a verseny területét könnyedén el lehet keríteni és a belépést ellenőrizni, s nem kell attól tartani, hogy az elektromos versenyautók kíváncsiskodók tömegeit fogják a pálya szélére vonzani, növelve a Covid-19 terjedésének kockázatát. A német kormány előírásai szerint a versenyeken maximum 1000 fő lehet jelen, beleértve a csapatok beszállítóit és az orvosi személyzetet. Maszk viselése és a megfelelő távolság tartása mindenki számára kötelező lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.