Elektromos buszt tesztel a BKV

A BKV Zrt. járművezetői és utasai egy teljesen elektromos meghajtású Mercedes-Benz eCitaro városi buszt próbálhatnak ki a következő két hétben, írja honlapján és a Facebookon a közlekedési vállalat. Az eredetileg lengyel megrendelésre készült elektromos járművet az EvoBus Hungária Kft. bocsátotta a BKV rendelkezésére, amit

  • augusztus 17-19 között a 112-es,
  • augusztus 20-22. között a 155-ös,
  • augusztus 23-25. között a 102-es,
  • augusztus 26. és 28. között pedig a 212-es

járaton élvezhet a nagyközönség. A BKV Zrt. a változtatás jogát fenntartja.

Az elektromos Citaro autóbuszokban moduláris felépítésű lítium-ion akkumulátor található, ami maximális, 10 modulos kialakítás esetén 243 kWh energiát képes eltárolni. A tetőn lévő két modul mellett az alapfelszereltség a busz hátuljában is tartalmaz négy modult. Az ügyfél igényeitől függően a tetőre további két vagy négy akkumulátor modul szerelhető fel.
Legmagasabb hatótávú kialakításnál az elektromos Mercedes-Benz eCitaro súlya körülbelül 13,44 tonna. A jármű megengedett össztömege 20 tonna, azaz a hasznos terhelhetősége meghaladja a hat tonnát. A busz 81 utast szállíthat (28 ülőhellyel, 53 állóhellyel rendelkezik, ezen kívül 1 db kerekesszék szállítható). A busz meghajtásáról 2 db elektromos kerékagymotor gondoskodik 2×125 kW teljesítménnyel és 2×485 Nm nyomatékkal.

EZT OLVASTAD MÁR?  E-töltőállomásokat telepít az Asia Center

Elektromos autót használsz?