Gigantikus villámtöltő-hálózat épül Németországban

A 2019 decembere óta a NOW GmbH irányítása alatt álló National Centre for Charging Infrastructure által végzett tanulmány szerint Németország villámtöltő-hálózata nem képes támogatni az elektromos járművek terjedését, hiszen a villanyautósoknak kevés töltőponttal, hosszú sorokkal, nagy, töltési lehetőség nélküli távolságokkal, kiszámíthatatlan használhatósággal, egymásnak ellentmondó információkkal, és különböző felhasználói felületekkel kell szembenézniük.

Ezeknek a problémáknak a megoldása roppantul sürgető feladat, hiszen a Volkswagen ID. 3 szeptemberi szállításával egy új korszak elindulását remélik a németek az elektromobilitás történetében: a tisztán elektromos járművek tömegesen jelennek meg az utakon. A VW villanyautója mellett az Opel Corsa-e, Porsche Taycan, és a Tesla Model Y is olyan modell, melytől hatalmas sikert vár a német kormány, s ezek eladásait már nem tudja majd támogatni a jelenlegi töltőinfrastruktúra.

Éppen ezért a NOW National Centre for Charging Infrastructure nem bízza kizárólag a pici folyamatokra az ország villámtöltő-hálózatának kiépülését, és a közlekedési minisztériummal közösen egy Németország legnagyobb ultramagas teljesítményű töltőhálózatának megépítését és üzemeltetését célzó tender kiírására készül. A döntéshozók úgy vélik, hogy ez egy sokkal gyorsabb és eredményesebb megoldás, mint támogatásokat szétosztani különböző cégek között.

EZT OLVASTAD MÁR?  Az új építésű családi házaknál is kötelező lehet a villanyautó töltő

A NOW összesen ezer helyszínre írja ki a pályázatot, ahol kizárólag 150 kW, és annál nagyobb teljesítményű DC töltők lesznek. Az egy állomáson elérhető töltőpontok száma akár két-, vagy esetenként három számjegyű is lehet, tehát épül olyan helyszín, ahol legalább 100 villámtöltő-csatlakozót használhatnak majd az autósok.

Az állomások üzemeltetői a vállalatok lesznek, de a szövetségi kormánnyal kötött szerződésben egyértelműen le lesznek fektetve a minőségi követelmények, és a teljesítendő határidők. Valamennyi állomásnak bővíthetőnek kell lennie. A hálózat fejlettségét, és a felhasználói élményt tekintve a Tesla a példakép, de a NOW a szolgáltatások terén messzebbre menne, és tetővel, WC-vel látná el állomásait, és lehetőség szerint robottöltőket is alkalmazna.

A tervek szerint a harmadik negyedévben meghirdetik a tendert az európai hálózatok számára, így még a negyedik negyedév előtt megindulhatnak a tárgyalások a legnagyobb szereplőkkel a hálózat részleteiről. Az egyik lehetséges üzemeltető az EnBW, mely örömmel fogadta a német kormány intézkedését, de hozzátette, hogy az elektromos autók eladási mutatóit figyelembe véve egy jóval szorosabb ütemtervre lenne szükség. Németország egyéb módszerekkel is ösztönözné a villanyautók terjedését: növelte a támogatást és csökkentette az áfát, a benzinkutakon pedig kötelező lesz elektromos töltőpontot üzemeltetni:

Elektromos autót használsz?