Ilyen lesz a Seat elektromos robogója

A Seat tavaly ősszel bejelentette, hogy az autógyártás mellett a városokban egyre népszerűbb mikromobilitási eszközök piacán is megjelenik, és bemutatta a márka történetének legelső tisztán elektromos motorkerékpárját, valamint egy vadonatúj elektromos rollert is, melyek az új üzleti terület első termékei lesznek. A spanyolok azóta tovább pofozgatták mindkét kétkerekűt, koncepció formából sorozatgyártásra kész változattá alakítva őket. A dizájn módosítása leginkább a robogón látszik, ami magára kapott egy kerek fényszórót, és a korábbi cuki külsőt egy kissé szigorúbb megjelenés váltotta fel.

Az eScooter felvette az MÓ eScooter 125 nevet, melyben a szám arra utal, hogy az elektromos hajtáslánc teljesítménye szerint a jármű egy hagyományos meghajtású, 125 köbcentis robogónak felel meg. A koncepcióhoz képest kicsit változtak a specifikációk, a hátsó kerékbe integrált, 240 Nm nyomaték leadására képes elektromos motor csúcsteljesítményét ugyanis most 9 kW-ban határozza meg a Seat a korábbi 11 kW helyett, így a végsebesség is kicsit kevesebb, 95 km/h. A városi közlekedés során ennél bizonyára fontosabb adat a 0-ról 50 km/h-ra való gyorsulás, ami 3,9 másodperc alatt van meg a robogónak. A hatótáv nőtt az eddig emlegetetthez képest, az 5,6 kWh-s aksi 125 kilométeres utazásra elegendő újratöltés nélkül, amely egyébként történhet utcai töltőállomásokon, vagy az egyszerűség kedvéért az aksit ki is vehetjük, hazavihetjük, és otthon feltölthetjük a hálózatról.

A kivehető akkumulátoros megoldást elsősorban a robogómegosztó szolgáltatása miatt választotta a Seat, hiszen más hasonló platformok tapasztalatai alátámasztják, hogy az akkucsere ebben a szegmensben kiválóan működik. A márka saját elektromos robogómegosztója júliusban indul Barcelonában. A közösségi használatra szánt járművek az alábbi exkluzív Dark Aluminium festéssel lesznek elérhetők.

A rollert MÓ eKickScooter 65 névre keresztelte a Seat, ami a hatótávra utal: az 551 Wh-s akkupakk körülbelül 65 kilométer megtételét engedi egy feltöltéssel. A névleges teljesítmény 350 W, de a végsebességet a biztonság és a szigorú szabályozások miatt 20 km/h-ra korlátozta a gyártó. Az elektromos rollerből kapható lesz egy 25 kilométeres változat is MÓ eKickScooter 25 néven.

Azt egyelőre nem pontosította a Seat, hogy mikor indul a sorozatgyártás és a villany-kétkerekűek forgalmazása.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.