Rally-világbajnokkal megy extrém villanyautózni a Cupra

A legelső autógyártó vállalatként jelentette be a Cupra, hogy részt vesz az Extreme E off-road versenysorozatban, mely 2021-től kezdődően öt futamon keresztül teszi próbára a legmerészebb versenypilóták képességeit a világ legváltozatosabb tájain. A Seat teljesítményvonalából formált spanyol márka nem saját csapattal indul a bajnokságban, hanem az ABT Sportsline első számú partnereként vág neki a szériának, a két cég ugyanis már évek óta összedolgozik utcai autók fejlesztésén.

A már meglévő viszony egy jó alap ahhoz, hogy az elektromos versenysport világában külön-külön szerzett tapasztalataikat egy ütőképes csapatban egyesítsék: a Cupra nevéhez fűződik a világ első tisztán elektromos túraautójának megépítése, míg az ABT a FIA Formula E bajnokságban ért el komoly sikereket annak egyik alapító tagjaként. A német tuningcég neve máshonnan is ismerős lehet, ez ugyanis az a vállalat (pontosabban ennek e-Line elnevezésű leányvállalata), mely Volkswagen kisbuszoknak ad elektromos hajtásláncot.

Az Extreme E első szezonja alatt a Cupra és az ABT egyik versenypilótája a svéd Mattias Ekström lesz, aki a rallycross és a túraautózás egyik legismertebb alakja többszörös világbajnoki címmel. A nemi egyenjogúság nevében minden csapat egy férfi és egy női pilótát indít, az utóbbi személyét majd később jelentik be a partnerek.

Az elektromos versenysorozathoz idáig nyolc csapat csatlakozott, köztük az X44, mely mögött a hatszoros Formula 1 világbajnok, Lewis Hamilton áll.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.