Sikeres a használt sütőolaj-leadás program a MOL kutakon

A kijelölt MOL töltőállomásokon már 2011-től leadhatjuk a használt sütőolajat, ahelyett, hogy a szemétbe, vagy a lefolyóba öntenénk azt, szennyezve vele a Föld vízbázisát. A MOL programja során eddig 2,3 millió liter (2100 tonna) sütőolajat gyűjtöttek be. Ebből 860 tonnát a Pest megyei lakosok gyűjtötték össze, ezzel ők minősülnek az országban a legaktívabb környezetvédőnek ebben a tekintetben. 

A használt sütőolaj leadási lehetőségét egyértelműen érdemes népszerűsíteni a háztartások körében, ugyanis Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használunk fel, a hulladék szervezett elszállítása és feldolgozása azonban csak éttermeknél, üzemi konyháknál megoldott. A lefolyóba öntött olaj nem csak az élővizeket szennyezi, de a szennyvíz-elvezető rendszer szempontjából is káros: a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását eredményezheti. A tavakba, folyókba kerülő étolaj a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

(forrás: MOL)

Országszerte több mint 350 MOL töltőállomáson találhatók gyűjtőtartályok. Ezeket igénybe véve a lakosság egyszerűen, mégis környezetbarát módon leadhatja a használt olajat, amit a Biofilter Zrt. összegyűjt, majd tisztítást követően eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. A környezetre káros hulladékot tehát újrahasznosítják, és a MOL százhalombattai finomítójában felhasználják biokomponensként a gázolaj gyártásához.

Kérjük minden olvasónkat, hogy a használt sütőolajat ne öntsék a lefolyóba, és ne helyezzék a háztartási hulladékba, inkább adják le a legközelebbi használt sütőolajat átvevő töltőállomáson, melyek listája megtalálható a töltőállomás-keresőn.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.