Durván megugrott az elektromos használt autók aránya a briteknél

A BuyaCar online autókereskedés adatai szerint a decemberben eddig eladott használt autók 15%-át tisztán elektromos modellek adták az Egyesült Királyságban, ekkora részarányt még sosem képviseltek a villanyautók az ország használtautó-piacán – számolt be róla a Yahoo. Különösen drámai képet festenek a számok annak fényében, hogy rendszerint – és így történt ez 2020 összes többi hónapján – az összes gazdára találó használt autóból mindössze körülbelül egyetlen százalék elektromos meghajtású.

Noha a kereslet hirtelen megugrására nem tudunk egyértelmű magyarázattal szolgálni, a portál elemzője szerint köze lehet Boris Johnson korábbi bejelentéséhez, miszerint az Egyesült Királyság 2030-tól betiltja a hagyományos (benzines és dízeles) autók értékesítését. Habár ennek az intézkedésnek az életbe lépése még odébb van, elképzelhető, hogy ez adta meg a végső lökés azok számára, akik eddig fontolgatták a villanyautó-vásárlást. Az ünnepek közeledtének szintén lehet köze a vásárlási kedv beindulásához.

A megnövekedett kereslet nemcsak a vásárlásnál, hanem a kereséseknél is megmutatkozik, erről Christofer Lloyd, a BuyaCar.co.uk szerkesztője beszélt:

„A keresések az elmúlt hetekben folyamatosan növekedtek, addig a pontig, amikor már tíz ügyfélből több mint egy elsősorban villanyautó után kutatva érkezik webhelyünkre. És most, hogy azt látjuk, hogy az elektromos autók uralják a piac 15 százalékát, egyértelmű, hogy áttörés van folyamatban.

A környezetbarát hajtáslánccal felszerelt járművek elterjedésének legnagyobb akadálya a belsőégésű motoros rendszerhez viszonyított magasabb vételár, ám ez a különbség kevésbé hangsúlyos a használtautó-piacon. A legnépszerűbb használt villanyautónak a Nissan LEAF bizonyul, nem véletlenül, hiszen ennek előző generációs változataihoz lehet a legolcsóbban hozzájutni, körülbelül 5500 fontos áron. De nem csupán ilyenekért látogatnak a vásárlók a honlapra.

 „Habár mindenképpen megvan az étvágy a belépő szintű elektromos autózásra olcsó második autókkal, az oldalunkon sok vásárló jelentősen több pénzt fektet be. Decemberben például egy Tesla Model S-t több mint 36.000 fontért vitt el valaki, aki annyira magabiztos volt, hogy még a volán mögé sem ült be vásárlás előtt” – folytatta Lloyd.

Jelenleg a legolcsóbb használt Nissan LEAF 6990 font, de akkubérléses Zoét olcsóbban is lehet kapni, Forrás: BuyaCar

Persze messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni néhány hét történéseiből, de Christofer Lloyd szerint a használt piac berobbanása egy egyértelmű bizonyíték arra, hogy az évek óta emlegetett elektromobilitási áttörés küszöbén vagyunk, és izgalmas lesz látni a számok alakulását 2021 végén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.